Osalemisettepanek saadeti üheteistkümnele firmale: EBS juhtimiskoolituse keskus, Fontes, HR Consulting, Inscape, Invicta, KPMG, Opti Partnerid, Personalijuht, Pro Konsultatsioonid, PwC ja Self II. Neist vastas kümme.

Selgus, et 2005. aastal osutas kompetentsimudelite alal teenust kuus firmat. Neist kolmel oli mahukam kogemus, järgnev kokkuvõte on esitatud nende andmete alusel. Eelmisel aastal osutasid nad kompetentsimudeli teenust 58 organisatsioonile (85% era- ja 15% avalikus sektoris), tehes seda peamiselt arendustegevuse ja värbamise tõhustamiseks.

Kõigest kolm tegijat

Peamisteks raskusteks kompetentsimudelite rakendamisel on juhtidel aja- ja huvipuudus, organisatsiooni ähmased ootused töötajatelt ja vähene objektiivsus kompetentside hindamisel. Seda aitavad vastajate arvates ületada juhtide kaasamine, organisatsiooni selge strateegia ja kompetentside õige kirjeldamine.

Niisiis selgus, et kompetentsimudelite turul on põhitegijaid ainult kolm firmat. Siiski on teist sama palju neid, kel selle teenuse osutamise kogemus. Kinnitamata andmetel oli kõnealuse teenuse 2005. aasta turumaht kolm-neli miljonit krooni. Siit järeldub, et kompetentsimudelite turg on kujunemisjärgus. Lähiaastatel peaks see kasvama mitu korda suuremaks.

Asjaomase turu kasvu tõukab esiteks see, et mitu edukat suur-ettevõtet (Hansapank, Elion jt) ja riigiasutused (riigikontroll, haigekassa jt) on kompetentsimudelid kasutusele võtnud ning paljud on seda tegemas (rahandusministeerium jt). Nende positiivne kogemus innustab kogu turgu. Väärtuslikku kogemust on teistele jaganud Sampo pank, Falck, haigekassa jt. Turu kasvu suurendab kompetentsipõhise koolituse rakendamine, mis tõs-tab viimase täiesti uuele tasemele.

Kompetentsimudelite levikut hoogustab kindlasti ka kutsekoja ettevõtmine kirjeldada sel viisil kutsestandardeid. Malli on meil võimalik võtta Hollandilt, Šotimaalt, Uus-Meremaalt jt riikidelt, kel on ses küsimuses pikaajalisem kogemus. Kompetentsimudeli kasutamine kutsestandardites on suure väärtusega, sest nii saavad meetodist kasu tuhanded väikefirmad, kel endal pole jaksu neid mudeleid välja töötada. Kuigi turg on alles kujunemisjärgus, lubab senitehtu arvata, et kompetentsimudelite väljatöötamine ja kasutamine saab personalijuhtimise keskseks aluseks nii era- kui ka riigisektoris.

Millest jutt?

•• Kompetentsid on edukad tegevused tööeesmärkide täitmiseks.

•• Kompetentsimudel on kompetentside loend. Enamasti kirjeldatakse viit kuni seitset kompetentsi.

•• Näiteks avaliku teenistuse tippjuhtidel (kantslerid, asekantslerid, peadirektorid ja maavanemad) on kirjeldatud viis kompetentsi: usaldusväärsus, visiooni olemasolu, innovaatilisus, eestvedamine ja tulemusele orienteeritus.

•• Kompetentsimudeleid kasutab üle 80 protsendi Fortune TOP 100 ettevõtetest. Eestis kasutavad kompetentsimudeleid Sampo pank, Hansapank, SEB Eesti Ühispank, Elion, Kalev jt äriettevõtted ning maksu- ja tolliamet, haigekassa, riigikontroll jt riigiasutused. M.R.