Linna ja Hotell Viru kohtuvaidlus Viru Poja üle on kestnud juba kuus aastat. Kõik kohtuastmed läbi käinud vaidlus on nüüd saanud kompromissiga lahenduse. Linn hüvitab hotellifirmale 115 000 eurot, mis on enam kui kümme korda väiksem summast, mida Hotell Viru algselt Tallinnalt kohtus nõudis.

1999. aastal kehtestas Tallinn detailplaneeringu, et Viru keskuse kõrvale kerkib kuni 17-korruseline juurdeehitis, nn Viru Poeg. Üheksa aastat hiljem tunnistas linn selle otsuse kehtetuks, mispeale AS Hotell Viru kaebas linna kohtusse.

Hotell Viru nõudis linnalt tekitatud kahju eest ulmelist 10,5 miljoni euro suurust hüvitist. Kui halduskohus jättis selle nõude rahuldamata, siis ringkonnakohus rahuldas hotellifirma nõude osaliselt. Mõlemad osapooled kaebasid otsuse seepeale riigikohtusse.

Ka riigikohus rahuldas kaebused osaliselt leides, et hüvitatava kahjuna tulevad kõne alla kulutused, mis Hotell Viru tegi detailplaneeringu realiseerimiseks, lisaks viivised.

Kuna selle hüvitise kindlaksmääramine võiks võtta veel mitmeid aastaid kohtuvaldusi, siis tegi halduskohus ettepaneku, et pooled leiaksid kompromissi.

Hotell Viru esitas linnale ettepaneku hüvitada kulutused kogusummas 150 000 eurot. Läbirääkimistel jäi summa veel pisut väiksemaks, kokku lepiti 115 000 euro peale. Linn võtab selle summa oma reservfondist.