“Teoreetiliselt võib Rakvere Lihakombinaat toota Soomes ja importida siis valmistoodangu Eestisse,” ütles Rakvere Lihakombinaadi avalike suhete juht Madeleine Vettik. “Keeld kehtiks ühinemiseni EL-iga, pärast seda peaksid kõik kaubad saama vabalt liikuda ja määrus puudutaks kolmandaid riike.”

“Ei ole mõtet MDM-i sissevedu keelustada, sest ainult selle keelustamine ei muuda suurt midagi. Siis tuleks ka valmistoodangu import keelustada,” ütles Wõro Kommertsi juhatuse esimees Aigar Pindmaa.

Rakvere kombinaadil kuluks umbes neli kuud, et tootmine ümber seadistada, retseptid muuta, kõlbmatuks muutunud pakendid hävitada ja uued pakendid trükkida.

Neljapäeval kohtub põllumajandusminister Eesti lihatootjate ja -töötlejatega, et leida kondilihamassi kasutamisele kompromisslahendus.

“Kui kompromissi ei leia, siis kehtestame ajutised piirangud kuni järgmise aasta maini,” ütles põllumajandusminister Tiit Tammsaar. “Lihasektoris on Eesti tootjad allasurutud ja loodame, et pärast liitumist EL-iga olukord paraneb.”

Praegu on ministri sõnul jõus ettepanek kehtestada piirangud kogu lihasektorile – komisjon on oma otsuse teinud ja saatnud selle valitsusele.

“Eesti liha on igal pool mujal kasutatavast toorainest kallim just meie põllumajanduspoliitika tõttu,” ütles Paide Lihatööstuse juhatuse liige Andres Rang. “Miks peab kohalik tootja ostma kodumaist liha, kui mujal maksab see vähem kui Eestis? Omal ajal lõpetati odava söödateravilja sissevedu ja nende otsuste tõttu ongi liha nüüd kallim.”

“Kuni järgmise aasta 1. maini saaksime kondilihamassi riiki toomist keelustada, hiljem avanevad turud uuesti,” ütles Valga Lihatööstuse peadirektor Elmut Paavel.

“Ma ei saa aru, miks peab eestlane olema see, kes teiste maade jääkproduktid ära sööb. Läti ja Leedu on selle sisseveo keelustanud,” lisas ta.

Kondilihamassi sisseveo keelustamine korrastaks Paaveli sõnul kohalikku turgu, sest väljastpoolt on seda võimalik sisse tuua 6-7 krooniga kilo. “Kui paneksime vorstinaha sisse ainult palja vee, tuleks see ka kallim. Järelikult ei saa seal sees õiget liha olla.”