Tele2: interneti hind on praegu liiga kõrge

2016. aastal investeeris Tele2 Eestis ligi 8 miljonit eurot ja panustab tänavu sarnases suurusjärgus.

"Kaabliga internet vajab Eestis tugevamat konkurentsi, sest praegu on hinnad liiga kõrged. Hoiame silma peale Digitee ja Digimaa projektidel, et hakata pakkuma internetti turutõrkepiirkondadele," ütles Tele2 raadiovõrgu juht Tanel Sarri. Jutt käib Pärnu- ja Harjumaal kohalike omavalitsuste vedamisel loodavatest juurdepääsuvõrgu ühendustest, mille valmimisel peaks telekomid leidma motivatsiooni seal internetti pakkuma hakata.

"Rõhk läheb nii tugijaamadele kui ka kaablipaigaldusele, kuid kindlasti võtame järjest enam fookusesse valguskaabliga töötavad erilahendused ning kaubanduskeskuste ja ärimajade lahendused," kirjeldas Sarri plaanitavaid investeeringuid interneti aluseks olevasse infrastruktuuri.

Mullu kasvatas Tele2 keskmist allalaadimiskiirust 40%, ulatudes 52,5 megabitini sekundis. Tänavu plaanitakse samas tempos jätkata.

Tele2 4G võrgu katvus oli TJA mõõtmiste kohaselt tänavu aasta alguses 96% ning 2017. aasta lõpuks peaks see olema 99%. Selleks rajatakse tänavu Eestisse kokku 434 uut tugijaama.

"Praktiliselt tähendab see tarbijale, et keskmised allalaadimiskiirused tõusevad 75–125 megabitini," märkis Sarri.

"Võrkude ehitamisel kasutame Nokia uusimat tark- ja riistvara – ühtlasi esimesi 5G valmidusega mooduleid. Järgmine samm 5G arengus on Tele2-l ka töös – paar jaama võimaldavad juba praegu 600 megabitti sekundis allalaadimiskiiruseid," sõnas Sarri.

Elisa arendab suurlinnades optilist võrku

Elisa tihendab ning loob teist ja kolmandat 4G sageduskihti üle Eesti juba teist aastat. "Võrgutehnoloogia edasiarendusi kasutusele võttes liigume 5G tehnoloogia turule toomise suunas. 4G mitmete edastussageduste ühendamine on ettevalmistusetapiks 5G võrgu avamiseks ning selle tööga tegeleb Elisa alates 2016. aastast," ütles Elisa ja Starmani tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli.

Elisa järgmise aasta võrguinvesteeringud saavad kinnitatud novembris ning seetõttu on Polli sõnul suurusjärkudest veel vara rääkida.

"Kevadel lõppesid 4G võrgu arendustööd Harjumaal ning suve alguses Tallinnas. Seejärel tihendati 4G võrku Tartus, Tartumaal ja Ida-Virumaal ja hetkel on tööd käimas Pärnus ja Pärnumaal," rääkis Polli.

Mobiilvõrgu suuremad investeeringud lähevad tuleval aastal Lõuna-Eesti, Kesk-Eesti piirkondadesse ning suurlinnade ümbrusesse. "Optika fiksvõrgu raames keskendume eelkõige suurlinnadele," märkis Polli. Sama teeb ka Telia.

Mobiilse andmeside reaalsed keskmised kiirused jäävad 4G teise kihi lisamise järgselt 200 – 275 megabitini sekundis ning kolmanda kihiga piirkondades kuni 375 megabitini sekundis. Mobiilivõrkude puhul tuleb arvesse võtta, et kiirused sõltuvad klientide kasutusest ning vastavalt koormusele on piirkonniti erinevad.

"Kaabelvõrgu levialas suudame ainsana Eestis üle kogu võrgu pakkuda kuni 500Mbit/s kiiruseid. Samuti jätkame investeeringuid Euroopa esimesse EPON tehnoloogial baseeruvasse fiibervõrku, mis võimaldab kiiruseid kuni 10Gbit/s," ütles Polli.