Kinnisvarabürood Pindi Kinnisvara, Uus Maa, Domus Kinnisvara, CKE Kinnisvara ning väiksemaid kinnisvarabüroosid esindav Vesper Kinnisvara esitasid jaanuaris konkurentsiametile taotluse algatada Eesti Meedia gruppi kuuluvate kinnisvaraportaalide KV ja City24 taga peituvate ettevõtete AS Kinnisvaraportaal ja OÜ AllePal suhtes järelevalvemenetlust seoses ligi neljakordse hinnatõusuga viimase kahe aasta jooksul.

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul tõstsid kv.ee ja city24.ee kinnisvarakuulutuste avaldamise hindu lühikese aja jooksul ligikaudu 4 korda, kusjuures hinnad hakkasid tõusma niipea, kui Postimees Grupp (endine Eesti Meedia) omandas mõlemas firmas 100-protsendilise osaluse.

Konkurentsiamet alustas märtsis KV ja City24 osas uurimist, et anda portaale opereerivate ettevõtete tegevusele õiguslik hinnang ja selgitada välja, kas ettevõtted on kuritarvitanud oma turgu valitsevat seisundit. Konkurentsiametile saadetud taotluses paluvad kinnisvarafirmad tuvastada konkurentsiseaduse rikkumised ning kohustada portaalide omanikfirmasid lõpetama turgu valitseva seisundi kuritarvitamine ja kõrvaldada kuritarvitamisest tekkinud tagajärjed.

Eesti Meedia restruktureerimise käigus viidi jaanuaris KV ja City24 koos teiste Balti kuulutusteportaalidega uue haldusfirma Media Investments & Holding OÜ alla. Ettevõtte juhatuse liige Sven Nuutmann ütles, et konkurentsiametile antakse kinnisvaraportaalide osas omapoolsed selgitused. Konkurentsiametile kaebuse esitamist nimetas ta aga teadlikuks segaduse külvamiseks, mille taga on tema hinnangul Ekspress Grupp ja kinnisvarabürood, millele kuulub portaal Kinnisvara24.

„Nad teavad väga täpselt, et ega see muud kaasa ei too kui et peame veidi rohkem selgitama ametile. Aga need süüdistused ei ole faktiliselt tõestatavad," lausus Nuutmann.

„Vastukommentaar on, et kinnisvarabürood koostöös oma suurepärase partneri Ekspress Grupiga on üritanud näidata külastajate ja kuulutuste arvu sellest valdkonnast lähtuvalt vale nurga alt. Me ei võta seda murega. Aga kui oled kuulutuste äris, siis võiks äriloogika selgeks teha. Küsimus ei ole kasutajate arvus, vaid kasutajate poolt tehtavad tegevused," sõnas Nuutmann viidates, et oluline on nn pageview'de ehk lehevaatamiste arv mitte kasutajate hulk.

Kinnisvarabürood juhtisid oma avalduses tähelepanu ka asjaolule, et turgu valitsevas seisundis olevad portaalid takistavad lisaks hinnatõusule ka klientide vaba liikumist turul. Väikebüroode esindaja Kristi Joosu Vesper Kinnisvarast selgitas, et monopol aheldab väiksemad kinnisvarabürood enda külge, seades väiketegijatele koormavaid tasusid ja ebamugavusi kuulutuste sisestamisel ja haldamisel.

„Eelmisel aastal tuli turule küll uus mõistlike hindadega kinnisvaraportaal Kinnisvara24, kuid meil ja paljudel teistel klientidel on väga keeruline partnerit vahetada, sest turgu valitsevad portaalid seavad takistusi kuulutuste sisestamisel XML-feedi kaudu. Sisuliselt tähendab see seda, et kui City24 ja KV-sse saab kuulutuse sisestada üheaegselt, siis konkureerivasse portaali sisestamine on keelatud ning eraldi sisestamiseks peame büroos tegema väga palju lisatööd," selgitas Joosu.

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse liikme Kaie Kass-Agcay hinnangul kasutavad portaalid oma turgu valitsevat seisundit ära tänaseni: „Lisaks hinnatõusule on meil ka väga keeruline saada objektiivset statistikat portaalide külastatavuse kohta - kui seni oleme lähtunud portaali tasuvuse hindamisel Gemiuse sõltumatut statistikast, siis alates märtsi algusest ei kuva KV ja City24 enam seal oma andmeid ja nähtavad on vaid Kinnisvara24 külastajanumbrid. Selline üheaegne statistika varjamine KV ja City24 poolt on taaskord tõend sellest, et ühele omanikule kuuluvad portaalid teevad koostööd ja kuritarvitavad oma turgu valitsevat seisundit."

Nuutmanni sõnul loobuti Gemiuse teenusest, kuna seda ei peetud enam vajalikuks. Ta lisas, et on ka teisi keskkondi, kust infot saab. „Me ei varja midagi, me ei pidanud Gemiuse teenuse ostmist vajalikuks, see ei anna meie ärile midagi," ütles Nuutmann.