Ka peab omanike keskliit gaasi hinna kujunemist liiga läbipaistmatuks, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Konkurentsiameti raudtee- ja energiateenistuse juhataja Külli Haabi selgitustest lehele nähtub, et ameti võimalused Eesti Gaasi mõjutada on üsna väikesed. Konkurentsiamet analüüsis olukorda ja jõudis järeldusele, et ei saa “tõenäoliselt” mõjutada Gazpromi ja Eesti Gaasi vahelise gaasi ostu-müügi lepingu sisu. Küll kontrollib konkurentsiamet, et mainitud lepingut tõesti täpselt täidetaks ja selles osas pretensioone seni pole. Seega ei saa konkurentsiamet gaasi hinna suhtes suurt midagi ette võtta, sest konkurents ise puudub.

“Hetkel puuduvad Eestil alternatiivsed gaasiühendused, kust oleks võimalik teisi pakkumisi saada,” märkis Haab.

Mullu novembris on Eesti Gaasi juhatuse liige Rein Kotov ajakirjanduses viidanud, et maagaasi impordihind arvutatakse valemi alusel. Impordihind sõltub täpsemalt öeldes kütteõli hinnast Rotterdami sadamates. AS Eesti Gaas on sõlminud klientidega lepingud, milles gaasi müügihind samuti leitakse hinnavalemiga kütteõli hinna alusel.

Omanike Keskliidu peasekretär Taavi Madiberk aga väidab: “Maagaasi hinnad kõiguvad tegelikult mitmekordselt transportimise keerukuse ja muude majanduslike ning poliitiliste tegurite tõttu.” Ta meenutab, et teatavasti kuulub Eesti Gaasist pea 40% Gazpromile ja pea kolmandik Nord Streami partnerile Ruhrgasile, seega sisuliselt tarnib Gazprom gaasi oma tütarettevõttele.