Konkurentsiameti poolt läbi viidud analüüs taastuvate energiaallikate toetuste skeemi kohta näitab, et hetkel kehtivad toetuste määrad on liiga kõrged, teatas amet.

Ulatusliku projektide tasuvusanalüüsi tulemused annavad tunnistust sellest, et tänase elektri hinna juures võib toetuse määra oluliselt alandada. Toetuse määra alandamine võimaldaks ka tarbijatele soodsamat elektri hinda.

„Majanduslikult tasuvate projektide subsideerimine elektritarbija poolt ei vasta tarbija õiguslikele ootustele. Tänased toetuste määrad on liiga kõrged, takistavad vaba konkurentsi ning on samal ajal tarbijale liiga koormavad,“ võttis analüüsi tulemused kokku konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Taastuvate energiaallikate toetused on kasvanud alates toetuste skeemi juurutamisest 2007. aastal 88 miljonilt kroonilt 962 miljonile kroonile.

Kui 2007. aastal moodustasid toetused elektri hinnast 2.18 senti/kWh, siis praeguseks on osakaal tõusnud 12.64 sendile/kWh.

Konkurentsiameti analüüs näitab, et tuuleparkide kapitali tootlikkus ulatub praegu 16-25 protsendini ja tasuvusaeg 4-6 aastani. Amet peab mõistlikuks tasuvusena kümmet protsenti ning tasuvusaega 7-9 aastat.