Postiseaduse kohaselt tuleb vähemalt 90% riigisiseseid lihtkirju toimetada saajale kätte järgmisel tööpäeval pärast kirja üleandmist teenuse osutajale.

2018. aastal viidi vaid 76% kirju saajale kätte järgmiseks tööpäevaks. Tulemus ei paranenud ka 2019. aasta alguses. Amet kohustas ettevõtjat viima kirisaadetiste edastamise teenuse kvaliteedi postiseadusega vastavusse hiljemalt 2020. aasta alguseks.

Konkurentsiamet tuvastas, et Jõelähtme vallas ja Elva vallas on postkontorite arv kummaski vallas ühe võrra nõutust väiksem. Amet kohustas ettevõtjat avama ühe lisapostkontori Jõelähtme vallas hiljemalt tuleva aasta alguseks ja ühe lisapostkontori Elva vallas tänavu oktoobri alguseks.

Eesti Postil on plaan suunata üha enam teenuseid pakiautomaatidesse, samuti tahab ettevõte tulevikus ka kirjad ja ajalehed paiguti pakiautomaatidesse suunata. Peale selle soovib ettevõte hakata saadetiste kättetoimetamiseks hajaasustuspiirkondades kasutama üha enam grupipostkaste või poodides asuvaid postipunkte.

„Kvaliteetne kirjateenus on meie jaoks oluline," kommenteeris konkurentsiameti ettekirjutust Omniva meediasuhete juht Mattias Kaiv. „Uurime täpsemalt, millest on kvaliteedivead tingitud, ning töötame, et kitsaskohad likvideerida ja edaspidiseid hilinemisi vältida." Hinnatõusu see kaasa tuua ei tohiks, kuna postiteenuse hinda ei määra Eesti Post, vaid riik ministri kinnitusega.

Tänavu algatab Omniva katseprojekti väiksemate pakiautomaatidega, mis võiksid tulevikus asendada inimeste isiklikke postkaste. Omniva juhatuse liige Andre Veskimeister ütles, et juba praegu on Eestis piirkondi, kus isiklike postkastide asemel on kasutusel kesksed grupipostkastid ning Omniva liigub üha enam selle poole, et lehti ja kirju ei tooda enam iga talu postkasti. Millal postivedu pakiautomaatidele üle läheb, ei osanud Eesti Posti juhatuse liige veel öelda.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium peab Eesti Posti plaane universaalse postiteenuse reorganiseerimiseks intellektuaalselt huvitavaks ideeks, mida aga praegune postiseadus ega ka hanketingimused rakendada ei luba.