Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul annab seaduseelnõu jõustumine riigile paremad võimalused monopoolsete ettevõtete ohjamiseks, teatas ministeerium.

„Paratamatult on osa ettevõtteid positsioonil, kus nende otsused mõjutavad suurt hulka elanikkonda ning riigi ülesanne on seista selle eest, et seda mõjuvõimu kurjasti ei kasutata,“ lisas Parts.

Eelnõuga antakse konkurentsiametile õigus teha isikutele edasilükkamatutel juhtudel omal algatusel ettekirjutusi konkurentsile tõsise ja korvamatu kahju tekkimise ohu korral ehk kehtestada ajutisi meetmeid. Nende rakendamisega saab isikuid kohustada teatud tegevusi ellu viima või neist vastupidi hoiduma. Ettekirjutust saab teha tähtajalisena kuni kolmeks kuuks ning vajadusel võib konkurentsiamet nimetatud tähtaega ka pikendada.

Teise olulise täiendusena saavad ettevõtjad võimaluse esitada konkurentsiametile ettepanekuid kohustuste vabatahtlikuks võtmiseks, mis aitaksid selle ettevõtja tegevusest tulenevate konkurentsiprobleemide kiiremat lahendamist ja konkurentsiolukorra parandamist.

„Kui ettevõte teeb konkurentsiametile ettepaneku võtta vabatahtlikult kohustused ning meie amet kiidab need heaks, saame haldusmenetluse kiiremini lõpetada ning koos sellega konkurentsiprobleemi rutemini lahendada,“ ütles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Konkurentsiseaduse muudatuste rakendamiseks kavandatakse eelnõuga muudatusi ka seonduvates õigusaktides nagu elektroonilise side seadus, osalt karistusseadustikus ning ühisveevärgi ja –kanalisatsiooni seaduses.