Konkurentsianet ootab Tallinna Veelt puuduste kõrvaldamist 13. detsembriks, teatas amet. Konkurentsiamet leiab, et AS-i Tallinna Vesi taotlus ei vasta nõuetele ega võimalda kontrollida, kas taotletav hind on seadusele vastav.

AS Tallinna Vesi taotleb mitmeks aastaks hinnatõusu, kuid see ei ole kooskõlas ühisveevärgiseaduse hinnaregulatsiooni ning põhimõtetega.Taotlusest ei selgu, milliseid tasusid ja millistele piirkondadele soovib AS Tallinna Vesi veeteenuse hindasid kooskõlastada. Lisaks ei sisalda hinnataotluse aluseks olev dokumentatsioon nõuetele vastavat raamatupidamisandmete eristust. 

Tallinna Vee kommunikatsioonijuhi Priit Koffi sõnul teeb Tallinna Vesi konkurentsiametiga igakülgset koostööd. "Loodame läbi diskussiooni jõuda tulemuseni," ütles Koff Päevaleht Online'ile.

Tallinna Vesi saatis möödunud nädalal konkurentsiametile kooskõlastamiseks tariifi muutmise taotluse, mis tõstaks vee hinda järgmise viie aasta jooksul pealinnas 14% ehk keskmiselt ligi 3% aastas.

See on esimene kord, mil Tallinna veemonopol peab oma hinnakujunduses arvestama kolmandat, erapooletut jõudu. Seni tuli hind läbi rääkida teiste osanikega, sealhulgas Tallinna linnaga, kellel aga pole kopsaka dividenditulu tõttu erilist huvi hinda langetada. Novembri algul jõustunud monopolide ohjeldamise seadus seab aga suurfirma isevalitsusele piirid ja konkurentsiamet ei luba firmal soovikohaselt hinda kergitada.  Tallinna Vee finantsdirektor Siiri Lahe on öelnud, et vajaduse korral on veefirma valmis investorite õiguste kaitsmiseks pöörduma ka kohtusse.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots on varem selgelt öelnud, et Tallinna Vesi on niigi liiga tulukas ja põhjendatud tulukuse printsiipi rakendades peaks vee hind Tallinnas hoopis langema – lausa veerandi võrra. Erilist heakskiitu seega ettevõte oma hinnatõstmisplaanile loota ei saa, eriti arvestades seda, et mitme aasta peale hinnatõstmissoovi esitamine on tõenäoliselt hoopis seadusvastane.

Tallinna Vesi on praeguses taotluses ritta ladunud hinnasoovid viieks aastaks. „Vastavalt ettevõtte tariifitaotlusele tõuseks veetariifid 2011. aastal 3,5% võrra, 2,5% võrra 2012. aastal, 2,6% võrra 2013. aastal, 2,7% võrra 2014. aastal ning 2,7% võrra 2015. aastal,” teatas Tallinna Vesi börsile ja konkurentsiametile.

Konkurentsiameti analüüs näitab, et Tallinna Vee investeeringute tulukus, mis ulatub 18 protsendi ligi, on tavapärasest ligi kaks korda suurem ja vesi peaks tallinlastele olema veerandi võrra odavam. Vee hinna tõstmine on veefirmal linnaga kokku lepitud juba 2002. aastal ja põhineb valemil, mis arvestab jooksva aasta tarbijahinnaindeksit ja aastateks 2002–2010 kavandatud investeeringute mahtu.