„Meie analüüs näitab, et Tallinna Vee teenuse hind peaks tarbijatele olema 25 protsenti praegusest madalam,“ ütles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots Päevaleht Online’le.
Kuna seadusest tulenevalt määrab hinna kohalik omavalitsus, peaks Tallinnas vee hinna määrama linnavalitsus. „Seepärast saatsime linnale ka kirja, kus palusime vee hinna üle vaadata.“

Analüüs viidi läbi konkurentsiolukorra uuringu raames, mis käsitleb vee-ettevõtjate majandustegevust mitmetes Eesti omavalitsustes. Täna kehtiva seaduse järgi ei saa amet nõuda vee-ettevõtjalt hinna seadusega kooskõlla viimist, kuna hind on kehtestatud valla- või linnavalitsuse määrusega. „Sellistes tingimustes saame me teha ainult soovituse, et nad viiksid oma majanduslikud tulemused vastava tasemeni,“ lisas Ots.

Analüüsist selgub, et Tallinna linnavalitsus peaks vaatama üle vee hinna kehtestamise alused ning viima need vastavusse rahvusvaheliselt tunnustatud hinnaregulatsiooni põhimõtetega, et selle kaudu tagada hindades mõistlik kasum.

Otsa sõnul loodavad nad, et Tallinna Vesi pöörduks võimalikult kiirest Tallinna linnavalitsuse poole, kus siis vaadataks senised kalkulatsioonid üle. „Kindlat kuupäeva pole me Tallinna Veele toimingute tegemiseks sätestanud, kuid tegema peaksid nad seda võimalikult kiiresti,“ ütles Ots.

Senised hinnad:
Tasu ühisveevärgist võetud 1 kuupmeetri vee eest (kroonides) 18,17 (km-ga 20%)

Tasu 1 kuupmeetri heitvee ärajuhtimise ja puhastamise eest (kroonides) 14,70 (km-ga 20%)

Kliendi poolt tasutav vee- ja kanalisatsioonihind kokku (kroonides) 32,87 (km-ga 20%)

Uued eeldatavad hinnad:
Tasu ühisveevärgist võetud 1 kuupmeetri vee eest (kroonides) 13,62 (km-ga 20%)

Tasu 1 kuupmeetri heitvee ärajuhtimise ja puhastamise eest (kroonides) 11,025 (km-ga 20%)

Kliendi poolt tasutav vee- ja kanalisatsioonihind kokku (kroonides) 24,65 (km-ga 20%)