Ajast ja arust on arusaam, nagu oleks kontoririietuse puhul tegemist millegagi, mis püsib muutumatuna. Tegelikult on töörõivas täpselt samasugune nagu iga teine riietus, mis moega kaasas käib.

Inimesed veedavad suurema osa oma ajast tööl ning on loomulik, et moelooja sellele mõtleb ning arvestab, et töötajail võimalikult mugav oleks. “Tähtsaim on, et rõivas oleks korrektne ning läbimõeldud,” rõhutab stilist Kristina Herodes. Kes tahab kindla peale minna, hoidugu värvidega liialdamast, see ei välista aga mängimist lõigete ja kangastega.

Väike värvilaik tööl tuleb sellegipoolest kasuks. “Näiteks kärtskollane triiksärk või punane käekott on väga toniseerivad,” julgustab stilist värve mitte kartma. Aksessuaarid on üks võimalusi, kuidas kostüümi üldmuljet muuta – värviline lisand siin-seal muudab selle värskemaks. Kingade valikuga saab anda pidulikku tooni, samuti võiks tööl kanda ehteid. “Ehete valikul tasub vältida noortemoodi, kanda võiks disainer-ehet,” soovitab Herodes.

Naiselikud kostüümid

Praegune töökostüüm on väga naiselik, pehmetest kangastest ning keha piirjooni järgiv, mis eriti ilusad volüümikamate naiste seljas. Kuigi klassikalised must, hall, valge, punane, tumesinine ja kaamelipruun on alati moes, domineerivad kevadises kontorirõivas pastelsed toonid – roheline, roosa, kollane. “Trend on praegu ihutoon, pehme nahavärv, mis sobib eriti hästi kevadiseks, n.ö üleminekuajaks,” soovitab stilist värvidel silma peal hoida.

Tagasi tuleb klassikaline Chanel-kostüüm, üldse on jakid muutunud lühikeseks. Moekas pliiatsseelik on kitsenenud ning paneb selle kandja lühikeste sammudega astuma. Pikkus varieerub, klassikaline põlvini ulatuv seelik on kindel valik, sinna juurde tasub valida kontsakingad, sest muidu teeb seelik jalad lühemaks.

Pikad ja lühikesed püksid

Uus trend on kanda tööl lühikesi pükse. “Alla põlve ulatuvad püksid, niinimetatud kapri-püksid, on väga praktilised ning samas soliidsed. Kevadel ja eriti suvel oleks lühike jakk ja lühikesed püksid ülihea valik,” julgustab Herodes uut katsetama. Eriti moodne on kombineerida lühikesi pükse lühikeste käistega jakiga, selleks on aga praeguste ilmade juures veel vara.

Kuhugi pole kadunud pikad püksid, neid pakutakse kahel erineval kujul. Üks on kolmekümnendate mõjutustega lai mudel, teine aga alt kitsenev. “Viimane seab ranged nõudmised kandja figuurile. Kes eneses väga kindel pole, sel tasuks valida pigem laiem mudel,” soovitab Herodes. Sama kehtib lühikeste ja naiselike jakkide kõrval levivale kandilisele jakimudelile, mis sobib poisilikule figuurile.

Jakki võib kanda nii pikalt lahti, ühe nööbiga suletult kui ka täitsa kinni, kuidas kellelegi sobib. Kel talje olemas, võiks jakile panna peale vöö. “Seda ei tohi aga liiga kõvasti kinni tõmmata, sest jakil on oma vorm,” hoiatab Herodes liigset saleduseillusiooni jahtimast.

Trendikad 50-ndad

Teine aastakümme, mis rõivamoes praegu tooni annab, on 1950-ndad. Näiteks lühike kootud jakike kombineerituna seelikuga või pükstega on väga sobilik ning samas naiselik.

Materjalidest kasutatakse enim praegu puuvillast, peale selle siidi. Kuhugi pole kadunud linane, mille öko valge-pruunile on lisandunud terve värvigamma. Jakkide all võib kanda trikotaažpluusi, mis on mugav, aga näeb välja täpselt nagu tavaline pluus. Kangad on pisut läikivad, mustritest on endiselt kuum triip, mis igal hooajal pisut erinevana tuleb, samuti lilleline.

“Eesti rõivamärgid on maailma mastaabis küll väga erilised ning isikupärased. Aga väikeses Eestis võib tõesti juhtuda nii, et tänaval tuleb vastu sama kostüümi kandev inimene,” mõistab Kristina Herodes kontoriinimese kitsaskohta.

Mida valida

Kui tahetakse kindlasti ainulaadset kostüümi, on nupukas valida mõne sissetoodava brändi seast. Näiteks üks selliseid nimesid on Marc Aurel. Saksa rõivatootja mudeleid tuuakse sisse vähe, mistõttu on küllalt kindel, et tõesti kellelgi teisel neid pole.

Teine on More & More, sealjuures on tegemist just kontoriinimesele mõeldud kollektsiooniga, mille värvivalik on ajatu. Erinevaid esemeid saab väga edukalt omavahel sobitada. Ülikvaliteetne ning eriti avaliku elu tegelaste eelistatud ja armastatud märk on Gerry Weber. “See on esindusliku daami märk, Weberi rõivaid sobib tõesti igal pool kanda,” sõnab stilist. Kodumaistest rõivatootjaist teeb väiksema arvu mudeleid Ivo Nikkolo.