Endine kaubandustöötaja Helle Kabrits otsustas korteri viis akent välja vahetada. Enne seda uuris ta, millise aknatootja käest tellides tuleks hind soodsam.

Segaseid pakkumisi lugedes jäi selgusetuks, mida hind õieti sisaldab, ja seepärast võttis ta nõuks saada selgust firmade müügikonsultantidelt. Kahjuks tuli pettuda kohalikes firmaesindajates, kes polnud pädevad ostja küsimustele ammendavalt vastama. Alles firmade spetsialistidelt sai ta oma küsimustele vastused.

“Tihti on aknafirmade poolt kõlavalt reklaamitud allahindlus vaid kaubandustrikk, et jätta ostjale muljet, nagu oleks tegu parima pakkumisega,” sõnas Kabrits. Tema arvates on tavaline akende tellija paraku asjatundmatu ja praeguste pakkumiste külluse juures võibki valik langeda selle kasuks, kes suudab oma sooduspakkumist suuremate tähtedega reklaamida. Kabrits soovitas aga mitte peljata vaeva ning teha enne otsustamist eeltööd ja uurida, kas soodne on ikka nii soodne, nagu esialgu paistab.

Seda otsustas veidi uurida ka Eesti Päevaleht. Palusime hinnapakkumist viielt plastaknaid tootvalt firmalt. Et hind sisaldaks ainult akna maksumust, ei soovinud me paigaldust, aknalaudu ega viimistlust. Pakkumine pidi andma teada, kui palju läheb maksma 1200 mm lai ja 1500 mm kõrge, kaheosaline, valget värvi, kahekordse klaasiga aken, mille mõlemad klaasid on kirkad. Vasakut aknapoolt peaks saama avada paremalt ja paremat vasakult. Igale hinnaküsimisele oli lisatud, et tegemist on artikli jaoks materjali kogumisega.

Kuigi akende hind oli firmades väga erinev, saime soodustusi arvestades kõigi puhul hinna 3000–4000 krooni vahele.

Garantii seitse aastat

AruTech Grupp OÜ  lubas anda akendele seitsmeaastase garantii ja hinna sisse pidavat kuuluma mikrotuulutus kaldpööratavatel akendel GU-furnituuriga ja kahe punkti turvasulused. Kui tuulutusest ja sulusest veel võib aru saada, siis muu mõistmise jaoks peaks leidma küll asjatundja. Mitte sugugi ei saa aru, mida tähendab: dkr-pöörd/kald parem; dr-pöörd parem; dls-pöörd vasak stulp.

Kõige lühem ja konkreetsem pakkumine tuli Paide firmalt AS Itiplast. Projektijuht Andres Liivik ei pidanud liiaks tellijale helistada ja selgitada, et algselt küsitud akende lahtikäimise moodus ei ole tehniliselt kõige parem, ja pakkuda omalt poolt teist lahendust. Allahindlust firma ei harrasta ja konkurentide sellist klientide ligimeelitamist nimetas Liivik odavaks reklaamitrikiks.

Pakkumised

Klientide meelitamiseks lastakse hind justkui alla

•• Glaskek Tallinn AS: akna hind 3803 krooni 71 senti. Hinnasoodustus 30% . Koos käibemaksuga lõpphind 3141 krooni ja 87 senti.

•• AS RehPol: akna täishind 5192 krooni, hinnaalandus 45%, lõppsumma 3369 krooni ja 61 senti.

•• AruTech: koos aknalaua, veepleki, paigalduse ja siseviimistlusega  ning 50% allhindlusega on hind koos 18% käibemaksuga 4384 krooni. Akna hind peaks jääma ligikaudsete arvestuste kohaselt 3300–3400 krooni piiresse.

•• Plasto AS: akna hind 5756 krooni, hinnaalandus 42% – lõpphind 3339 krooni.

•• AS Itiplast: akna hind ilma hinnasoodustuseta 3877 krooni.