Millised võimalused on koondatud kaevuritel Ida-Viru maakonnas tööd leida ja kas 200 on üldse märkimisväärne hulk?

Tööpuudus on teiste maakondadega võrreldes olnud Ida-Virumaal stabiilselt kõige kõrgem. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) andmetel oli mai lõpu seisuga töötuid kokku 5782 ning töökohti 486.

Tööjõu muutused energiasektoris

Ida-Virumaa on üle elanud suuremaid koondamislaineid, viimati eelmise aasta lõpus, kui VKG sulges kaks õlivabrikut - siis koondati üle 270 inimese.

VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa kommenteerib: „Sulgesime aasta lõpus kaks õlivabrikut, millest tänaseks on ühe töö taastatud." Teise põlevkivi vabriku taasavamine ootab aga lisainvesteeringuid.

„Kui inimeste hulga vähenemisega kaasneb ka efektiivsuse kasv siis võib antud tööjõu muudatust pidada pigem positiivseks," pakub ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda.

„Kui võtta arvesse, et mäetööstuses töötas eelmise aasta lõpu seisuga 4,2 ja energeetika sektoris 8,1 tuhat inimest, siis ei saa antud kontekstis öelda, et tegu on väga laialdase koondamisega."

Kaevuriamet on vägagi nõutud

Kogu esimese kvartali lõikes oli Ida-Virumaal pakkuda seadme- ja masinaoperaatoritele ja koostajatele 297 vaba töökohta ning oskus- ja käsitöölistele 323 vaba töökohta, mistõttu võib öelda, et kaevandustest vabanenutele on vastava ala töökohti pakkuda küll.

MKM-i sõnul on kaevurina töö leidmine raske, sest kaevandusi omavad vaid vähesed ettevõtted. Võimalik on leida aga vähemtasustatud, kuid ohutum töökoht.

„Tegu on peamiselt mingite masinate operaatoritega või mehaanika valdkonna asjatundjatega ning antud kogemused ja haridus annavad väga head väljavaated tööd saada teistes valdkondades," väidab MKM-i esindaja.

Tööliste edasised võimalused

Eesti Energia Kaevanduste juhi, Andres Vainola sõnul siirduvad paljud ligi 200-st töölisest pensionile. Koostööd tehakse ka fondidega, mis aitavad koondatutel leida uusi töövõimalusi ning pakuvad ümberõppestipendiumit.

Ka Viru Keemia Grupp koondas 2014. aasta lõpus hulgaliselt inimesi, kuid MKM sõnul polnud sellel riiklikul tasandil märkimisväärseid tagajärgi: „Kuna neil inimestel oli korralik tööandja, olid nad ka vastavalt seadustele kindlustatud ning vastavate tagatistega kaetud."

Tööle tagasi

Ida-Viru maavalitsuse avalike suhete nõunik Ago Gaškov selgitab, et VKG kavatseb õlivabrikud taaskäivitada: „Tööle võetakse sama arv inimesi, kui koondati. Ei ole välistatud, et midagi taolist juhtub ka kaevandustes. St mõne aja pärast võetakse inimesi tagasi."

"Energiasektor on praegu väga ebastabiilne ja nõudlus kõikuv, mis tähendab ka tööjõuvajaduse ebastabiilsust."

Ka MKM-i esindaja on optimistlik: „Eelmisel kuul teatas VKG et loob aasta lõpuks juurde 300 uut töökohta, seega tundub et selles valdkonnas erilist tööpuudust karta pole. Üldiselt kehtib ka Ida-Virumaal sarnane situatsioon, kus puudu on pigem oskustööjõust, kuhu alla võib ka kaevurid liigitada. Ning tööpuudus valitseb pigem oskusteta hõivegruppides."