Seni on tänu meetmele toetust saanud viis koondatute projekti. Neist kaks Ida-Virumaal, Kreenholmis ja Narva elektrijaamas töökoha kaotanud inimestele. Pärnumaal on töös abiprojekt Viisnurgast koondatutele ja Hiiumaal AS Dagotari pankroti tõttu töötuks jäänutele. Eesti töötukassa kogu Eestit hõlmav projekt abistab inimesi, keda ähvardab töökoha kaotus kollektiivse koondamise teel.

Abi hiidlastele

SA Tuuru käivitas koostöös tööturuameti ja Hiiumaa tööhõive-ametiga selle aasta märtsis projekti koondatute abistamiseks. Selle ellukutsumise ajendiks sai fakt, et Hiiumaal jäi aasta alguses töötuks rekordarv inimesi – ligikaudu 400. Pankrotistunud AS Dagotaris koondati veebruaris 249 töötajat. Hiiumaa projekt kestab aasta lõpuni, selle raames on esmakordselt nõustatud juba 98 töötut. Kolm korda kuus käivad koos tööklubid, kus korraldatakse esmatasandi kriisinõustamist, motiveeritakse inimesi ning antakse neile tööotsingutega seotud teavet. 37 inimest on osalenud kohanemiskoolitusel. 35 töötule on koostatud individuaalsed tegevuskavad. Soovijad on saanud käia tööalasel erialakoolitusel: ehitusviimistluse erialal seitse töötuks jäänud inimest ja kokanduse-teeninduse erialal kaks. Tööpraktika on läbi teinud 13 inimest. Tänaseks on alalise töökoha leidnud juba 39 projektis osalenud isikut. Kahel inimesel on võimalik saada 20 000 krooni stardiabi ette-võtluse alustamiseks.

Projekti raames saavad tööturutoetust ka tööandjad. Viis kuud makstakse subsiidiumi Hiiu Kalatööstusele, selle toel pääseb tööle kümme töötut. Dagotari koondatutest oli projekti alguses tööhõiveametis arvel 176 inimest, praegu vaid 54 ja see arv väheneb järjekindlalt. Projektiga soovitakse jõuda iga koondatud inimeseni.

Abi idavirulastele

2004. aasta augustis alustati Ida-Virumaal sealse tööhõiveameti juhtimisel projekti koondatute abistamiseks. Algul plaaniti kaasata 500 töötut, nüüdseks on projektis osalenud juba 559 inimest. Kõik töötud, kes olid end Ida-Virumaa tööhõiveametis pärast Kreenholmis toimunud koondamist kirja pannud, said võimaluse projektis kaasa lüüa.

Toimetulekukoolitusel on teadmisi täiendanud 404 inimest, neist 385-le koostati individuaalne tegevuskava. Erialakoolitust on saanud kokku 365 töötut ja tööpraktikale on suunatud 148 inimest. Kontaktid on loodud saja tööandjaga, mis Ida-Virumaa tingimustes on väga hea tulemus. Subsiidiumi ehk palgatoetusega on tööle võetud 124 inimest. Projekti käigus on tööd saanud 311 inimest, neist kolm alustasid ettevõtjatena.

NB!

•• ESF-i meetmest 1.3 “Võrdsed võimalused tööturul” saab toetust taotleda taotlusvoorude kaudu.

•• Projektidele, mis on mõeldud koondamisteate saanud töötajatele, võib toetusi taotleda jooksvalt, vastavalt tekkinud vajadusele. Projektitaotlus tuleb esitada tööturuametile www.tta.ee/esf