See tähendaks umbes 25 dollari tasemel olevalt naftabarreli hinda. “Seda kannataksime lühiajaliselt,” lausus Rohumaa, lisades, et kannatama hakkaksid vajalikud investeeringud.

Rohumaa sõnul on Eesti Energialt ostetud põlevkivi hind liiga kallis - see ulatub praegu 30-35 euroni tonnist.

Rohumaa rääkis, et selles äris on kapitalikulud väga suured ning muutuvkulud väikesed. Eelmise kriisi ajal 2008. aastal, kui VKG-le ei olnud muid tehaseid peale erastatud Kiviteri vabrikute, oli Eesti Energialt ostetava põlevkivi hind 15 eurot tonn. Hinnavahe ongi see, mis lubas toona kriisi lihtsamalt üle elada.

Rohumaa sõnul oli keemiatöösrturite keskkonnatasude vastane Ida-Virumaal sotsiaalse katastroofiga hirmutanud reklaamikampaania edukas ning sõnum jõudis kohale. “Arvan, et see oli edukas kampaania. Suutsime selgeks teha, et keskkonnatasude tõus ei puuduta ainult kolme ettevõtet ning kabinetivaikuses seda otsust langetada on ohtlik,” lausus Rohumaa.

Üks osa planeeritud tasude tõusust on tema sõnul tehtud, kuid tasude tõusunurk on algselt planeeritust oluliselt väiksem.

Kõige valutum oleks põlevkivi kaevemahtude küsimus Rohumaa sõnul lahendada sellega, et suurendada praegust aastast 20 miljonil tonnil olevat kaevemahu piiri, sest sellisel juhul ei peaks midagi kelleltki ära võtma.
Rohumaa sõnutsi on pragune 20 miljoni tonni piir poliitiliselt seatud, sest mingeid tõsiseid uuringuid ei ole tehtud.