Pooleteise aasta pärast AS Biodieseli lipu all Paldiskisse kerkiva tehase toodangu levitamiseks päris oma tanklaketti ei planeerita. ?Läbirääkimised kootööpartneritega käivad, kuid lepingutest on vara rääkida ? pole ju tootmistki,? viskab AS KH Energia-Konsulti omanik ja juhataja Heino Harak nalja.

Koostöö sakslastega

Biokütust hakkab levitama ning koostöölepinguid sõlmima sügisel Saksa ja Eesti ühisosalusel moodustatud Biokütus OÜ. ?Sakslastelt tulevad nii tehnika kui ka oskusteave,? põhjendab Biokütuse juhataja, varem autoveonduses tegev olnud Tiit Porkveli. Eestlaste õlule jäävad tooraine- ja turustamisküsimused.

Biokütus võiks Haraku hinnangul moodustada koguturust kümme protsenti. Praegu on Eesti transpordis diislikütuse maht 400 000 tonni.

Lähtuvalt eurodirektiividest peaks biokütus moodustama 2010. aastal kogumahust 5,75%. Ilmselt hakkab meil asi välja nägema selliselt, et aktsiisilaos segatakse viis protsenti biodiislikütust tavadiislikütusega. Niimoodi segatakse seda ka näiteks Prantsusmaal ja Inglismaal.

Või siis on sajaprotsendiliselt biodiislikütus nagu Saksamaal. See oleks tanklates odavamalt kui tavaline diislikütus.

Arvutuste järgi on tootjahind liitri kohta praegu umbes kümme krooni, väljamüügihinnast on Haraku sõnul veel vara rääkida: kõik sõltub maailma kütuseturu käitumisest. Näiteks Saksamaa praktika järgi on biokütus tavadiislikütusest kaks ja pool krooni soodsam. Oma roll on ka riigil.

Biodiislikütuse tootmiseks Paldiskisse rajatav tehas neelab umbes 390 miljonit krooni (25 miljonit eurot). Tehasesse planeeritakse uusimat sisseseadet, analoogne on kasutusel koostööpartneritel Saksamaal. ?Maa on olemas, hetkel võetakse metsa maha,? selgitab asjade kulgemist toorainetehase kerkimist koordineeriv Tõnis Tasa. Ennustuste järgi lõigatakse avamislint läbi hiljemalt tuleva aasta detsembris.

Eestlase võimas koostööpartner

?? Biokütus OÜ Saksa-poolseks partneriks (50%) on Saksamaal, Austrias, Poolas ja teistes riikide kütusekette omav Helmut Wolfgang Schneider.

?? Saksa poole emafirma käive on 3,2 miljardit Eesti krooni.

?? 98% biokütust tootma hakkavast AS Biodieselist kuulub Heino Haraku omanduses olevale AS KH Energia-Konsultile.

?? Tulevikku vaadatakse optimistlikult, sest juba möödunud aastal pidanuks Eestis 2% müüdavast diislikütusest olema biopäritolu. Praegune protsent on puuduliku tootmise tõttu paraku nullilähedane. Seega tänaseks pole mitmes riigis, sealhulgas Eestis, jõutud isegi ligilähedale 2006. aasta eesmärgile (2% transpordivahendite kütustest on biokütus), rääkimata 2010. aasta eesmärgist (5,75%).