Arendaja plaanib Lillekülla Välja tänava eramurajooni ehitada kaks äri- ja korterelamut, kohalikud elanikud pelgavad lumepallina veerema pääsevat ehituslaviini.

Arendaja, AS Carseci juhatuse liikme Kristjan Kanni visiooni kohaselt kerkiks kahe suhteliselt eaka eramu asemele nelja- kuni kuuekorruseline äri- ja kortermaja ning kolmekorruseline kortermaja, lisaks tuleks maa-alune parkla.

Sügisel algatas linnavalitsus ka aadressidel Välja 1a ja 3 asuvate kruntide detailplaneeringu, mis sisaldab ühtlasi linna üldplaneeringu muutmist, nii et väikeelamute alast saaks korruselamute ala.

Nimetatud ehitised oleks esimesed kortermajad Välja tänava eramute pikas reas, kui välja jätta Vene ajal ehitatud kõrged üheksakorruselised tornid, mis sisuliselt asuvad eramute taga.

“Kinnisvara tuleks arendada seal, kus on vaba maa olemas,” on Välja 38a elanik Olav Kivirand uute elamute vastu. Sama kindlal seisukohal on ka tema naabrimees Mati Makkar.

Kuna Mustamäe teelt ei ole lubatud vasakpööret Välja tänavale teha, hakkaks juurdepääs uute hooneteni kulgema valdavalt piki eramutega palistatud Välja tänavat. Juba praegu on elanikel raske koju pääseda, sest tänav on kitsas ja liiklemisruumi vähe.

Eriti keerulisse olukorda jäävad aga Mustamäe tee 23/Välja1 ja Välja 6 majade elanikud. Esimene neist asub täpselt kahe tule ehk Mustamäe tee magistraali ja uute kortermajade vahele. “Olen kategooriliselt vastu,” kinnitab selles majas elav Raivo Kask, kes jagab elamut vennaga. Kask märgib, et oleks nõus vaid juhul, kui arendaja teeks talle ostu- või vahetuspakkumise. Seni pole talle ühtki vastavasisulist ettepanekut tehtud. 

Palju parem ei ole ka üle tee asuva Karl ja Aivar Porrmanni pere olukord – kui uus ehitis peaks kerkima, saab nende maja juba kolmest küljest kõrgete hoonetega ümbritsetud. Taga üheksakorruseline elamu, küljel seitsmekorruseline ja otse ees kolmekorruseline. “Päikest on juba praegu nii vähe, et daaliad ei lähegi õitsema,” rehmab Karl Porrmann käega. 

Niisama lihtsalt tänava elanikud arendaja plaanidega leppida ei kavatse ning on plaaninud Välja 20 kohvikusse elanike kogunemise ja protestiaktsiooni.

Olavi Kiviranna sõnul ei tähenda üritus kindlasti mingit kompromissi otsimist – kõne alla saaks tulla vaid eramajad ja ei midagi muud.

Ongi ette nähtud

Kristiine linnaosa valitsuse arhitekti Kaire Koitme sõnul lähtub linn kõnealust ala planeerides üldisest linna arengusuunast. Nimetatud krundid jäävad Mustamäe tee alale, kuhu ongi ette nähtud tihedam ja kõrgem hoonestus.

Ta lisab, et üldplaneeringut muudetakse siiski vaid Välja 1a ja Välja 3 piirkonnas, ülejäänud tänav jääb endiselt madalate hoonete pärusmaaks.

Tallinna pressiesindaja Toomas Pirni ütlust mööda ei ole praegu elanikelt ühtki kirjalikku protesti laekunud, kui neid peaks aga esitatama, ei saa detailplaneeringut enne kehtestada, kui need on rahuldatud. 

Kristjan Kanniga ühendust saada ei õnnestud.

Ka Leedo jahib Tallinnas maid

•• Kristjan Kann pole ainus, kel on mõtteis Välja tänavaga seotud äriplaanid. Maad on käinud kuulamas ka Vjat‰eslav Leedo firma Compakt Kinnisvara projektijuht Urmas Oja, kes tegi Välja 6 peremehele Karl Porrmannile mõni aeg tagasi ettepaneku müüa kinnistu neile 3,5 miljoni krooni eest.

•• “Ma ei vastanudki sellele,” sõnab Karl Porrmann. “Olen vana mees ja enne surma ei lähe kuhugi.”

•• Oja tunnistab, et neil oli huvi ka Välja 1 ja 1a kruntide vastu, kuid omanikud ei avaldanud müügisoovi.

•• Ta märgib, et krundid jäid lihtsalt silma.