Riia vanalinna südames asuva 800-aastase katedraali esine väljak on kahtlemata koht, kus iga turist võib ära eksida või enda jaoks midagi leida, kirjutab Iltalehti. Väljakul jalutavad Timo ja Pia Aalto räägivad, et nad on Riiga tulnud paariks päevaks, et tähistada oma pulma-aastapäeva.

„Me abiellusime kaheksa aastat tagasi ja oma mesinädalad veetsime me Riias. Nüüd tulime tagasi, et näha vaatamisväärsusi, nautida head sööki ja jooki,” rääkis abielupaar. Nende sõnul ei valinud nad sihtkohta selle hinnataseme järgi, kuigi peavad seda siiski väga taskukohaseks.

Riia on nii Helsingist kui Tallinnast erinev

„Me käisime eile restoranis Flying Frog õhtust söömas ja tellisime õhtusöögiga koos kõik, mis võimalik – eelroad, pudeli veini ja muid jooke. Arve kahele inimesele läks maksma 111 eurot. Mina ütleks küll, et see on väga taskukohane,” sõnas Timo Aalto. Ta lisas, et näiteks lõuna ajal suppi söömas käies maksid nad õlle eest neli eurot ja supi eest 3,50 eurot.

Soome turistide huvi Riia vastu on sel suvel suurendanud Tallink Silja erikruiisid Helsingi ja Riia vahel, mis teeb lätlaste pealinna avastamise põhjanaabrite jaoks veel eriti lihtsaks. Sama lihtne on soomlastel Riiga sõita ka autoga või lennukiga. Nii Finnair kui AirBaltic mõlemad lendavad Helsingi ja Riia vahet. Lennu pikkus on tund aega.

Eelmisel aastal külastas Lätit üle 110 000 soomlase. Selleaastased erikruiisid võivad aga nende huvi veelgi kasvatada. „Riia on nii erinev Helsingist või ka Tallinnast – kus kõik on juba käinud –, nii huvitav on siin ringi käia ja linna avastada,” märkis Timo Aalto.

Kuidas rahule jäävad soomlased aga teeninduskultuuriga Riias, kui võrrelda seda Tallinnaga? „Meil on väga hea teenindus olnud kogu Riias oleku vältel olnud,” sõnab Aalto, kuigi tõdeb, et ühes kenas Daugava jõe äärses restoranis said nad üsna ebaviisaka kohtlemise osaliseks. „Samas, see oli nii heas asukohas, et nad vist võivad endale sellist teenindust lubada,” naeris ta.

Teine koht, mis pakub Riiat külastavatele turistide huvi, on Kalku tänav, kus on palju restorane. Sealse restorani Rockabilly House terrassil istuvad Petri ja Susanna Laakkonen, kes on just jõudnud endale joogid tellida ja peavad plaani, mida edasi teha. Kui Susanna tellis kohvi Baileysega, mis maksis talle 8,8 eurot, siis Petri eelistas õlut, mille eest tuli välja käia kuus eurot.

Ei muretse hindade pärast

„Me oleme puhkusereisil, seega me ei stressa väga siinsete hindade pärast. Üldiselt ma ütleks, et Riia hinnatase on ikkagi taskukohane,” selgitas Susanna Laakkonen. Eelmisel õhtul olid nad käinud kebabikohas, mis jäi nende hotelli vastu ning seal maksid nad kebabi eest 3,9 eurot tükk. Ka teeninduse üle ei saanud kurta.

Laakkonenide sõnul on nad nädalasel puhkusereisil koos oma 17-aastase tütrega, kes oli vestluse hetkel ühes kohalikus ilusalongis. „Me oleme ka varem Riias käinud ja me teame, et ega midagi väga huvitavat linnast väljas ei ole. Loomulikult käime me ka Jurmalas ära, kui ilm on ilus. Me oleks tulnud autoga, kui Tallink poleks ühe otsa autopileti eest küsinud 150 eurot ja see oli liiga kallis,” lisas Susanna Laakkonen.

Soomlased on juba Tallinna põhjal harjunud, et hinnatase võib Baltikumi pealinnades paari ruutmeetri raadiuses väga erinev olla. Kaks kõrvutiasetsevat restorani võivad õlle eest küsida nii kolm, kuus kui ka üheksa eurot. Siiski on koroonaviirus ka Tallinnas hinnad alla toonud.

Riias aga võib hindade vahe olla oluliselt suurem kui Tallinnas. Riia vanalinnas võib pool liitrit õlut maksta nii kaks kui ka kuus-seitse eurot. Kõige kallim Tallinna õllehind – üheksa eurot – pole aga Riiga veel jõudnud.

Doma Darzs on populaarne katedraali lähedusse jääv terrassiga restoran, kus saab õlle kätte kahe euro eest. „Kaks eurot maksab see siis, kui sa tellid letist. Kui mina toon selle sulle lauda, siis maksab see kolm eurot,” selgitas restorani ettekandja Kaiva. Seda reeglit järgivad paljud terassiga söögikohad Riias.

Kuna soomlased tunnevad Läti eluolu oluliselt vähem kui Eesti ja Tallinna hinnataset, siis võivad paljud ka postitada sotsiaalmeediasse pilte ja väita, et Riia on odav, saamata aru, et kohalike elanike jaoks võivad hinnad hoopis teised, märksa madalamad olla. Natuke taustauuringut internetis ei tee paha, kui tahad Lätis mingeid teenuseid kasutada.

Väljas söömine on Tallinnast odavam

Siiski on Riia soomlaste jaoks väga taskukohane. Kui võrrelda Tallinnaga, siis väljas söömine on Riias odavam. Küll aga tuleb arvestada, et hinnatase Läti pealinnas kasvab koos sellega, mida rohkem turiste linna külastab. Praegu ei ole turistide hordid veel Riiat avastanud. Vanalinna tänavad on üsna rahulikud, iseäranis päevasel ajal. Paljud restoranid on jätkuvalt suletud.

Kui vaadata Läti toidupoodide hinnataset, siis näiteks alkohol on väga taskukohane ja seda mitte ainult Eesti-Läti piiril, vaid ka mujal. Riia vanalinnas asuvast Latvijas Balzams alkoholipoest võib kõige odavama pooleliitrise õlle saada 0,79 euro eest, kõige odavama pooleliitrise longero 1,49 euro eest. Lätis ei küsita ka taara pealt panti, kuna lätlased pole veel suutnud ühtset pandipakendi süsteemi luua.

Neile, kellele meeldib turul käia, meeldib kindlasti ka Riia keskturg, mis on erakordselt suur. Turuhall koosneb viiest suurest angaarist, mis kunagi ehitati varjenditeks Saksa sõjalennukite, Zeppelinide eest, ning on lahti kuni kella 19.30-ni õhtul.

Käsimüügiravimid on Riias erakordselt kallid, näiteks võib 30 tabletti 400mg Ibuprofeeni maksta vanalinna Benu apteegis 5,66 euro eest. Tallinnas tuleb selle eest välja käia neli eurot. Ühekorrapilet ühistranspordis maksab 1,15 eurot ning taksohinna vahemik jääda euro kuni kolm kilomeetri kohta. Riidekaupluste hinnatase on üsna võrreldav Soome hindadega.

Soovitused Riia külastamiseks
  • eelista ringi liikumiseks jalgsi käimist või ühistransporti
  • ära võta taksot tänavalt – see võib liiga kalliks minna
  • tutvu hindadega enne, kui midagi tellima hakkad
  • ole ettevaatlik vanalinna ööklubides käies, kus turiste võidakse meelega eksiteele viia või neilt liiga suuri summasid küsida
  • ära sea Riiale liiga kõrgeid ootusi
  • külasta kunstimuuseume – Riiat on kutsutud ka Põhjamaade Pariisiks
  • arvesta sellega, et hotelli tärnide arv ei pruugi olla kooskõlas teenuse kvaliteediga, kuna neid jagatakse Lätis liiga lihtsalt
  • laktoosi- ja gluteenivabad road on Riia restoranides pigem erandiks kui reegliks
  • jaga heldelt jootraha – ka lätlased said koroonaviirusest pihta, hinda nende pingutusi
  • kui sul on raskusi lätlastega ühise jututeema leidmise osas, räägi hokist – lätlased armastavad hokit!