Kuna majandus on olemuslikult tsükliline, ei tohiks ükski majanduslangus tulla uudisena. Ootamatuks ja seetõttu igal korral justnagu uueks teebki majanduse kukkumise see viimane faktor, mis tasahilju veerevast lumepallist laviini vormib. 2008. aastal oli selleks USA aktsiaturu äkiline kollaps, kuigi majanduse langust nähti toonagi ette juba pikemalt. 2020 jääb meelde viiruskriisiga, mis andis seni rahulikult aeglustuvale majanduse kiirkäigu.

Kuna see pole ei esimene ega ilmselt ka viimane majanduskriis ajaloos, oleks mõistlik juba selle käigus olukorrast õppida ja tegutseda, et sest võimalikult väheste kahjudega välja tulla. Ja kinnisvaravaldkond mõneti juba seda suunda ka näitab - on nii huvitavaid uusi trende kui ka vanu tarkuseid, mida rakendada.

Uus trend - oma tuba, oma luba

Viiruskriis on olnud igas mõttes uus kogemus. Üks on kinnisvaravallas täna aga selge - ärid, kel õnnestus end eriolukorra ajal töös hoida või mis olid majanduslikult paremini kindlustatud, on tegutsemas ka täna.

Töös hoidmise tähenduses oli kevadel üks olulisimaid tegureid pind, millel äri tegutses. Eriti raskes olukorras olid kevadel need, kes tegutsesid kaubanduskeskuste pindadel - kuna need tuli eriolukorra tingimustes sulgeda, ei jäänud paljudel ettevõtetel muud üle, kui keskusele määratud tingimustele alistuda. Samas need, kes tegutsesid samas sektoris, kuid omasid äripinda mujal, said eraldatusest tulenevalt eritingimustel tegutsemist jätkata.

Eesti jaekaubandusturg on ses mõttes omanäoline, et erinevalt teistest Euroopa suurematest linnadest Tallinnas peaaegu et puudub kaubandustänavate süsteem, kus iga äripind iseseisvalt tegutseda ja otsustada saaks. Ärid on olnud koondunud pigem kaubanduskeskuste pindadele ning paiknevad ühes nendega linna eri paigus.

Äripinna omamisel kaubanduskeskuses on muidugi tubli hulk plusse, kasvõi haldusküsimuste tähenduses, kuid viiruskriis on huvitava uue trendina suunanud mitmete äriomanike pilgud leidma üüripinda uusarenduste üksikpindadel ehk hoonetesse, mis on reeglina kavandatud majutama esimestele korrustele üksikuid kaubandus- ja büroopindu. Jah, omaette majandamisel on ka miinuseid, kuid nagu ütleb kõnekäänd, võib oma tuba, oma luba olla just viirusega kaasnevas majanduskriisis ellujäämise eeliseks. Lisaks on tihti üksikpindade omanikud ka üürihinna ajutise langetamise osas vastutulelikumad kui seda on suured kaubanduskeskused, kuna iga väike püsiüürnik on väiketegijale suur väärtus.

Vana tarkus - hea aeg investeerimiseks ja koostööks

Nagu iga eelneva majanduskriisi ajal, saadab ka seekordset teatav hinnalangus, mistõttu on see hea aeg neile, kes soovivad oma aktsiaportfelli suurendada või kinnisvarasse investeerida. RE Kinnisvara on oma staaži jooksul läbi teinud kolm majanduslangust, mistõttu saame kogemuse pinnalt väita, et just need kaks valdkonda tõusevad langusest esimeste hulgas.

Nii eluaseme- kui ka ärikinnisvara turu hinnad on hetkel väliselt langenud vähe, uute eluasemete segmendis kohati pigem isegi pealtnäha tõusnud, nagu viitas hiljuti oma uuringus ka Swedbank, mistõttu ei erine kuulutustel olevad hinnad kuigi palju kriisieelsest ajast.

Kuid see on vaid pealispind - summad, millega reaalselt tehingusse minnakse, näitavad juba teatavat langust mõnedes turusegmentides ehk igale müügis või üüris olevale pinnale leidub täna sobiv pakkumine. Ja seda kahepoolselt ehk iga individuaalne eesmärk saab teenida siiski suurimat tulu just osapoolte koostöös, olgu selle üheks osapooleks siis kaubanduskeskus või üksikpind uusarenduses.