Euroopa Liidul tervikuna pole mingit plaani hakata kitsendama inimeste liikumist Schengeni viisaruumis, kinnitati Brüsselist Financial Timesile. Ka soovitati koroonaviirusega seotud paanikat mitte õhutada.

Peale selle, et Euroopa Komisjon andis teada, et panustab 232 miljonit eurot üleilmsesse võitlusse koroonaviiruse levikuga, oli esmaspäevaks plaanitud ka EL-i terviseohutuse komitee kohtumine, kus teemaks värske viirusepuhang Itaalias.

Lähipäevadel peaks Itaaliasse jõudma ka nii maailma terviseorganisatsiooni (WHO) kui ka Euroopa Liidu haiguste ennetamise ja tõrje keskuse ametnikud. Viimaste päevadega on Itaalias vähemalt 229 inimest andnud positiivse viiruseproovi ja täna hommikuse seisuga oli seitse inimest selle tagajärjel ka surnud.

„Me peame sellesse olukorda täie tõsidusega suhtuma, kuid samal ajal ei tohi laskuda paanikasse ja aidata valeinformatsiooni levitamisele kaasa,” rõhutas Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Stella Kyriakides esmaspäeval Brüsselis ajakirjanike ees kõneldes.

Koroonaviiruse värske puhang paneb proovile ka ühises piirivabas Schengeni alas toimetava Euroopa Liidu tervishoiukriisidega toimetuleku võimekuse. Seejuures tuleb arvestada ka sellega, et linnad, kuhu suur osa euroliidu elanikkonnast on koondunud, on ümbritsetud väga tiheda transpordivõrgustikuga, mis omakorda muudab viiruse tõkestamise keeruliseks.

Schengeni viisaruumi reeglid näevad ette, et liikmesriikidel on õigus taastada piirikontrollid, kui nad tunnetavad tõsist ohtu avalikule korrale või riigi julgelolekule. Igasugust piirikontrollide taastamist liikmesriikide vahel nähakse aga viimase abinõuna, mida on võimalik kehtestada ainult ajutiselt. Seejuures tohib seda teha ainult ajaks, mis selle põhjustanud probleemi lahendamisele minimaalselt kuluda võib.

Esmaspäeval andsid tugevdatud piirikontrollidest oma piiridel teada nii Itaalia, Šveits kui Austria. Šveitsis ei ole seni veel ühtegi koroonaviirusesse nakatumise juhtumit. Küll aga andsid Šveitsi võimud eile teada, et on oluliselt suurendanud viiruse testimisvõimekust.

Šveitsil on Lombardia maakonnaga, kus viiruspuhang Itaalias puhkes, ühine piir. Šveitsi itaaliakeelne kanton Ticino on väga lähedal puhangu epitsentrile. Igapäevaselt käib Ticino kantonist Itaaliasse tööle umbes 70 000 inimest.