Vastupidava ning veekindla dushinurga omandamiseks tuleb ostjal arvestada kuluka investeeringuga, odavaima variandi valimisel tuleks aga harjuda mõttega, et aastas möödudes võib dushinurk väljavahetamist nõuda.

“Mina ei osta endale kunagi enam du‰inurka,” on Mart (30) resoluutne. Mart tegi hiljuti vannitoas 30 000 krooni maksva remondi, kus lasi paigaldada ligi 4000 krooni maksva du‰inurga.

“Du‰i alla minnes, läks du‰i-alus pealeastumisel krõpsti puruks,” kirjeldas Mart oma esimest du‰i all käiku äsja remonditud vannitoas. Plastikust du‰i-alust täitev poroloon murdus 80 kilo kaaluva mehe raskuse all.

“Meie julgeme oma klientidele soovitada du‰inurkasid hinnaga alates 5500 kroonist – sellest hinnatasemest alates saab kvaliteetse toote,” rääkis Valdur Kibus vannitubade ehitusega tegelevast firmast OÜ Lindert.

ODAV DUSHIALUS LAGUNEB. Tema sõnul ei kesta odavamad du‰inurgad kuigi kaua – pooleteise tuhande kroonised võivad väljavahetamist nõuda juba aasta pärast. Seetõttu soovitab Kibus vahendite puudumisel veidi kannatada ja raha koguda, et kvaliteetne toode osta.

Tugevuse ja turvalisuse tagamiseks peaks du‰inurga põhi olema tehtud metall- või teraskarkassil ning seinteks paigaldatud terasklaas. “Hinnal ja kvaliteedil on siin otsene suhe,” lisas ta.

DUSHIALUS TULEB PAIGALDADA SILIKOONIGA. Ka AA Sanitaartehnika OÜ juhataja Harri Lodi leiab odavatel du‰inurkadel mitmeid vigu – osad detailid on puudu, lohakas ja ebatäpne töö. Tema sõnul on viimasel ajal sellised du‰inurgad müügilt kadumas.

Lodi sõnul võib du‰inurkadel tekkida defekte ka paigaldamisest. Näiteks võib selle tõttu esineda vee lekkimist. “Paigaldusel kasutatav silikoon peaks üldjuhul vee lekkimise välistama,” rääkis ta. Samas võib lohaka paigalduse tulemusel või hiljem du‰inurga järsul liigutamisel silikon lahti tulla, ning põhjustada lekke, lisas ta.

Kibus soovitab koos du‰inurga paigaldamisega teha vannitoas ka sanitaarremont – välja vahetada vannitoa torustik, seinad ja põrand. “Ei ole ju mõtet 5000-10 000 krooni maksvat du‰inurka ühendada vanade torudega,” ütles ta, viidates võimalusele, et hiljem tuleb torude vahetuse eesmärgil du‰inurk uuesti lahti ühendada. Lisaks sellele võib uus ese vanas keskkonnas kentsakalt mõjuda.

Kibuse sõnul tuleks ostjal du‰inurga valimisel asjatundjaga eelnevalt nõu pidada. “Võib ka lihtsalt küsida oma korterisse sobivat varianti ja meie asi on pakkuda,” lisa ta.

Lodi sõnul tulevad inimesed tavaliselt poodi võimalike variantidega tutvuma. “Tavaliselt on mingi idee või ettekujutus inimesel juba olemas,” ütles ta. Täpsustame mõõtmed, käime koha peal vaatamas ja siis teeme oma pakkumise, rääkis Lodi. Kui hind sobib, saadetakse töömehed objektile.

PAIGALDUS MAKSAB KESKMISELT 700 KROONI. Lodi sõnul ei kulu keskmise raskusastmega du‰inurga paigaldamiseks mitte üle päeva ning mitte üle 700 krooni, millele lisandub du‰inurga maksumus.

Kibuse sõnul maksab nende standardpakkumise järgi vannitoa remont koos uue sanitaartehnika ning du‰inurgaga ligikaudu 35 000 krooni. Standardse vannitoa remondiks läheb umbes kuus päeva, vaheseinte vahetamise puhul kuni kaheksa päeva.

Lodi sõnul on esimene du‰inurkade vaimustus üle läinud. “Paar aastat tagasi vanne üldse ei tunnistatudki, tõenäoliselt vee kokkuhoidu silmas pidades,” rääkis ta. Nüüd ostetakse du‰inurkasid vannidega umbes pooleks.

“Huvitaval kombel tõusid vannid uuesti ausse majanduskriisi järgsel ajal 1997 ja 1998 aastal,” rääkis ta, lisades, et kaheksa aastat tagasi ainult du‰inurkasid nõutigi.

“Soovitan ka ise tellijatele vanne, need on universaalsemad. Du‰inurk on ainult pesemiseks, samas on vannid ka umbes kolm korda odavamad,” ütles Kibus.