AS Arco Vara Kinnisvarabüroo Jõhvi esinduse maakleri Ivika Villersi sõnul on üürituru elavnemine seotud sellega, et inimesed ei saa oma kortereid müüdud. Ja selleks, et lihtsalt pääseda kommunaalmaksete tasumisest, üüritakse need välja, kirjutab
.


Maakler meenutab, et kui ta ise soovis oma korterit välja üürida, et müügiks paremaid aegu oodata, oli huvilistel esimene küsimus, kas korteris on pesumasin ja voodi. „Lõpuks viisin sinna vajalikud asjad ja üürisin korteri välja nullkroonise rendiga, et üürnik tasuks lihtsalt kommunaalmaksud. Selliseid juhtumeid tuleb ette ja ennustan nullrendi suuremat levikut eelkõige sügisest, vahetult enne uute küttearvete saabumist.”

Nullkroonise rendiga pole Kirde Kinnisvara OÜ juhataja Virge Tiirik siiani kortereid vahendanud. „Olen andnud üürile 500 krooniga, aga vähemaga pole mõtet. Omanikud ka ei taha, isegi kui on vilets korter, sest muresid on ikka palju. Näiteks Kohtla-Järvel on üürikorteritega pidevalt probleemid: ühte korterisse jäeti kassid sisse – ise koliti lihtsalt välja ja jäeti raha maksmata. Hiljaaegu andsin korraliku korteri üürile noorele perele, pealtnäha väga viisakatele inimestele. Ja juba esimesel nädalal korraldati selline pidu...”


Päris tasuta üürikortereid pole ette tulnud ka Pindi Kinnisvara maakleri Imre Hardõkaineni praktikas, küll aga vahendab ta mitte just parimas seisukorras kahetoalist korterit Järve linnaosas, mille eest tuleb peale kommunaalmaksete välja käia sümboolne 50 krooni kuus. „Huvilisi on olnud päris palju, aga kes kohapeale vaatamata tulevad, ootavad ikkagi midagi paremat, kuigi pildid on internetis olemas.”


Mitu korterit samas majas ja seisukorras on tal õnnestunud 50 krooniga juba üürile anda. „Nii öelda 50 kroonise korteri peale tulevad inimesed, kellel on oma mööbel ja kodutehnika olemas ja kes on nõus omal käel väikest sanitaarremonti tegema. Need inimesed on pahatihti võlgnikud ja peavad oma kodust välja kolima.”