õigusteabe AS Juura on kirjastanud 25 krooni maksva "Korteriomaniku käsiraamatu", kust saab vastuse küsimustele, mida teha erastatud korteriga ning kuidas luua korteriühistut.

"Raamat annab juriidilist nõu, lagede valgendamist ega akende tihendamist selles ei õpetata," ütles "Korteriomaniku käsiraamatu" toimetaja Indrek Treufeldt.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Priidu Pärna ning korteriühistute liidu juhtide Kaido Kolgi ja Andres Jaadla kirjutatud ligi sajaleheküljeline käsiraamat selgitab asjaõigust, ainu- ja ühisomandit, kinnisomandi kitsendusi, pantimist, üürimist ja rentimist. Samuti tutvustab käsiraamat omaniku õigusi, omandi kaitset, ehituse aluse maa erastamist ning korteriühistu asutamist, majandamist ja laenuvõimalusi. Raamat sisaldab ka korteriühistu näidispõhikirja.

""Korteriomaniku käsiraamat" algab omandi ja omanikuga seotud küsimustega ning jõuab loogiliselt ühistute loomise vajalikkuse, nende asutamise ja tegevuse juurde," lausus Treufeldt.

Käsiraamatus on lahti seletatud mitme elamut käsitleva seaduse põhimõisted. "Raamat ei sisalda küll skeemi, kuidas vanalinnas kortereid erastada, kuid räägib näiteks sellest, kuidas elamu-alust maad erastada või korteriühistut asutada," rääkis Priidu Pärna.

Indrek Treufeldti kinnitusel on "Korteriomaniku käsiraamatu" kaanehind 25 krooni ja trükiarv 10 000 eksemplari. Raamatu tootmiskulusid 25-kroonine hind ei kata, kuid tänu Maailmapanga toetusele sai selle nii madalaks lasta, selgitas ta.

Korteriühistute liidu juhatuse esimees Andres Jaadla nimetas "Korteriomaniku käsiraamatut" esimeseks sammukeseks ühistutealase info levitamisel. Tema sõnul kavatseb liit hakata koolitama korteriühistute esimehi ja korteriomanikke, rajada tänavu suurematesse linnadesse korteriühistute arenduskeskused ning korraldada selle aasta märtsis esimese korteriühistute üle-eestilise kongressi.

Korteriühistute liidu andmetel oli 1994. aasta alguse seisuga riigile ja kohalikele omavalitsustele kuulunud 374 792 eluruumist selle aasta 1. jaanuariks erastatud 67 protsenti ehk 251 138 eluaset. Praeguseks on Eestis registreeritud 1415 korteri- ja elamuühistut.

AIN PARMAS