Eluasemefondi nõukogu otsustas anda 25 miljonit krooni eelarveraha korteri- ja elamuühistute remondiks.

Eluasemefondi peadirektori Jüri Lukase sõnutsi on riigieelarvest eraldatud 25 miljonit krooni mõeldud eelkõige nendeks remonttöödeks, mis aitavad parandada hoone energiasäästlikkust.

Raha jagama hakkav pank peaks Lukase väitel selguma mai lõpus ning raha võib hakata taotlema juunikuus. Laenu miinimumsummaks on 100 000 krooni ning tagasimaksmistähtaeg kuni 15 aastat.

"Kui pankadel tekib võimalus anda välja pikaajalisi laene, siis eelistavad nad laenamist üksikisikule kui lihtsamat varianti," nentis Lukas. "Seetõttu otsustas eluasemefond kasutada riigieelarve raha laenuvõimaluste loomiseks ka ühistutele."

Pangale on ühistu, eriti korteriühistu küllalt tülikas klient. Näiteks 60 korteriga maja remondiks laenu võttes tuleb ühe variandina iga korter lasta ära hinnata ning igaühega pandileping sõlmida.

Lukase hinnangul on tegelikkuses korteriühistul võimalik ka lihtsamalt laenu saada, kasutades selleks nõudeõigust oma liikmete suhtes. ühistu pandib pangale nõudeõigused, mille taga on reaalne vara ehk korter. Seega võib ühistu esimees üldkoosoleku nõusoleva otsuse korral üksinda pangaga lepingu sõlmida ning pank ei pea eraldi iga korteriga asju ajama.

ühistute laenuks ettevalmistamiseks on eluasemefond käivitanud pilootprojektid, kus osalevad üle Eesti kaheksa korteri- ja kaks elamuühistut ning kaks tagastatud üürimaja. Eluasemefond aitab neil maja seisundit hinnata. Samuti pakutakse välja, missuguseid investeeringuid oleks vaja teha hoone energiasäästlikumaks muutmiseks ja koostatakse investeeringute tasuvusarvestused. Seejärel on ühistutel võimalik valida, milline variant on neile vastuvõetav ja taskukohane.

"Pilootprojektid aitavad näha, kuidas ühistu laenuvõtmine tegelikkuses välja näeb ning milliseid probleeme võib tekkida," selgitas Lukas, kelle sõnutsi ühistutel huvi laenamise vastu on.

Kui 12 projektis osalejast võtab laenu neli-viis ühistut, siis peaks Lukase hinnangul 25 miljonist kroonist umbes viis miljonit ära kuluma. ülejäänud laenuvõtmisest huvituvad korteri- ja elamuühistud peaksid laenu saamiseks samalaadset ettevalmistustööd tegema.

Lisaks riigieelarvest elamumajanduse arendamiseks ette nähtud rahale on järgmisel kevadel oodata Maailmapangalt 15 miljonit dollarit, millest osa peaks loodetavasti minema just korteri- ja elamuühistute renoveerimiseks.

VICTORIA PARMAS