Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimehe Andres Jaadla ja juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul näitab olukord, kus kortermajade rekonstrueerimistoetusteks tänavu ette nähtud 17,5 miljonit eurot täitus taotlustega paari minuti jooksul, vajadust kortermajade rekonstrueerimistoetust suurendada.

"Olukorda, kus rekonstrueerimistoetusteks ettenähtud summad saavad taotlustega kaetud kõigest paari minuti jooksul, sest rohkem raha lihtsalt pole ja ilma jäävad ühistud, kes on mitu aastat toetuse nimel vaeva näinud ja omavahenditest ettevalmistusteks investeeringuid teinud, ei saa normaalseks pidada," nentisid korteriühistutega parasjagu õppereisil viibivad EKÜL juhatuse liikmed.

Jaadla sõnul valitseb korteriühistute seas suur pettumus.

"Isegi mõned korteriühistud, kes täpselt keskööl kui taotlusvoor avanes arvutiklahvidele vajutasid, jäid ikkagi toetusest ilma. Inimeste mure on suur, sest elamistingimuste parandamine ei saa toimida nagu meelelahutuslik popkontsert, kuhu pileti lunastamiseks öid sabas peab seisma," kritiseeris ta.

Jaadla ja Mardi hinnangul kinnitab juhtunu Eesti Korteriühistute Liidu poolt varasemalt läbi viidud küsitluse tulemusi.

"Küsitlusest selgus, et ühistud oleks valmis korterelamute renoveerimiseks kogusummas 124,7 miljonit eurot, mida on oluliselt rohkem kui tänased toetusmeetmed ette näevad," märkis Jaadla. "Kindlasti ei saa elamufondi rekonstrueerimist pidada riiklikul tasandil vähetähtsaks küsimuseks, arvestades seda kui suur osa Eesti elanikest elab kortermajas - kaalul on pea miljoni kaasmaalase heaolu," rõhutas Jaadla. "See näitab inimeste suurt muret oma eluaseme pärast ja soovi sovetiaegsed korrusmajad kaasaegseteks energiasäästlikeks ja mõistlike küttekuludega kodudeks muuta," lisas Mardi.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub liitu rohkem kui 1400
korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma.

Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevusteks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.