Kokku 40 miljardile dollarile hinnatud varaga tarkvarahiid Microsofti asutaja Bill Gates on nii tagasi saanud maailma kõige rikkama inimese koha, selgub ajakirja Forbes maailma miljardäride edetabelist.

Legendaarse investeerimisettevõtte Berkshire Hathaway asutaja, juht ja suuromanik Warren Buffett, kes vahepeal troonis võitmatult maailma rikkaima inimese kohal, on maailma aktsiaturgude suure languse tõttu langenud teiseks, tema vara hinnatakse nüüd 37 miljardile dollarile. Hoolimata laialt kiidetud oskustest ja heast vaistust raha paigutamisel, pole ka Buffett suutnud leida rohtu kriisi vastu.

Mehhikost pärit Carlos Slim Helú, kellele kuulub Ladina-Ameerika mobiiltelefonivõrkude impeerium, on oma varade väärtusest kaotanud 25 miljardit dollarit, kuid jäi ülirikkurite edetabeli kindlale kolmandale kohale.

Mullu oli kogu maailmas 1125 dollarimiljardäri, praegu on nende hulgast iga kolmanda vara väärtus langenud alla miljardi. Alles on jäänud 793 dollarimiljardäri, kadunud on 1,4 triljonit dollarit.

Vara väärtuse sulamist oli raske vältida nii tooraine, kinnisvara kui ka tehnoloogia vallas tegutsejatel, kuid kõige valusama hoobi andis finantskriis  Wall Streetiga seotud varakatele inimestele.

Venemaast sai toorainemulli lõhkemise lõpul pommiauk, alla miljardi dollari piiri langes 55 rikkuri vara väärtus. Kaks kolmest mullusest miljardärist on nüüd saanud miljonäriks. Miljardäride tabelist langes välja Uuralites metalltorusid tootva TMK omanik Dmitri Pumpjanski, kes on kaotanud oma vara väärtusest 84 protsenti ehk 5 miljardit dollarit.

Samuti on tabelist kadunud ühe Venemaa suurema maake kaevandava ja töötleva ettevõtte Metalloinvest Holding omanik Vassili Anisimov, kelle varandusest on sulanud 3,2 miljardit dollarit.

Aasta aega tagasi elas Moskvas 74 miljardäri ehk napilt rohkem kui New Yorgis, mis suutis välja panna ainult 71. Nüüd on Moskvasse alles jäänud 27 ja taas maailma rikkurite pealinnaks saanud New Yorki 55.