„Sektoritest on kõige paljulubavamad energeetika, toiduainetetööstus, logistika, tööstustootmine ning ka rahavooga ärikinnisvara. Investoritest on aktiivsed erakapitali (private equity) fondid, kes tõstsid eelmisel aastal raha ja omavad vabu vahendeid, samuti kinnisvarafondid, kes naudivad madalat intressitaset ning intressitasemetega võrreldes suhteliselt kõrgeid tootlusi,“ ütles KPMG Baltics OÜ Corporate Finance’i teenusliini juht Imre Visse pressiteenistuse vahendusel.

„Strateegilistest investoritest tegutsevad Eesti turul endiselt peamiselt skandinaavlased, kuid on märgata huvi kasvu Kesk- ja Lääne Euroopa suunalt. Samas on vastupidiseid näiteid ehitussektorist ja ehitusega seotud sektoritest, kus välisinvestorid Eestist või laiemalt Baltikumist väljuvad ja see annab võimalusi kohalikele investoritele turgu konsolideerida,“ märkis ta.

Kapitali kaasamise vallas pakub suurt huvi Eestis mühinal arenev startup-sektor. „Kahjuks ületab siin nõudlus mitmekordselt pakkumise, sest kapitali suudavad kaasata ettevõtted, mis paistavad silma toodete ja teenuste ainulaadsusega ning võimekusega maailma vallutada, nii nagu on ka tähtis projektimeeskonna kompetents ja tuntus ning võimekus suuri asju korda saata,“ sõnas Visse.

Börs vajab uusi ettevõtteid

Kapitalituru elavdamise seisukohast oodatakse Visse sõnul LHV börsile tulekut, mis ei pruugi kahjuks väga palju turgu aktiviseerida, kui siis vaid ajutiselt. „Pikemas perspektiivis tekitaks börsil aktiivsust suuremate riigiettevõtete vähemusosaluse noteerimine. Optimismi lisab, et riik on andnud positiivseid signaale ning kaalub erinevaid võimalusi riigiettevõtete erastamiseks,“ ütles Visse.

„M&A turu aktiivsuse mõõtmise headeks indikaatoriteks on erinevates sektorites läbiviidavate ostueelsete analüüside arv ning töösolevate M&A mandaatide arv. Mõlema eelmainitud indikaatori osas on turusituatsioon hetkel väga soodne ning pooleli on ka mitmed suuremahulised tehingud,“ selgitas Visse.

KPMG on käesoleva aasta alguses nõustanud kolme lõpuleviidud tehingut. Nendeks on Elektroskandia Balti äri müük Würthi grupile, kus KPMG CF nõustas Elektroskandia Balticsi omanikku Rexel gruppi Prantsusmaalt. Eelmisel aastal alustatud olulisematest tehingutest jõudsid lõpule Krediidiinfo müük Islandi kontsernile Creditinfo, kus KPMG nõustas Experiani ettevõtte müügil ning Tuuleenergia müük Lietuvos Energijale, kus KPMG teostas ostueelse analüüsi.