Järgneb KPMG kokkuvõte vastavast uuringust.

KPMG Internationali uuring näitab, et Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna maadel on Euroopa ees edumaa majandussurutisest ülesaamisel, viimased ootavad ka rohkem riigi sekkumist.

Peaaegu 90 protsenti Jaapani ning 84 protsenti Singapuri ettevõtteid kavandab radikaalseid muudatusi oma ärimudelites järgmise kümne aasta jooksul. Samas Euroopa kõrgeim näitaja on Iirimaal, kus muudatusi kavandab 63 protsenti, kuid Tšehhi Vabariigis ja Hollandis ainult 20 protsenti ettevõtetest.

Euroopas ootavad paljud ettevõtted valitsusepoolseid samme majanduse tervendamiseks, seda eriti finantssektori parema reguleerimise kaudu. Seda vaadet jagab üle kolmandiku Luksemburgis vastanutest, järgnevad Hispaania 28 ja Holland 24 protsendiga.

Kuid Jaapani firmade seas ei olnud ükski sellele seisukohal, mõned üksikud arvasid nii Singapuris. Aasia riikide eelistatud valikuks on kulude vähendamine, samas kui jaapanlased keskenduvad ka paremale riskide juhtimisele ja planeerimisele; paljud Singapuri firmad peavad majandussurutisest väljapääsuks paremat hoolitsust klientide eest.

Maailmamajanduse taastumist oodatakse 2010. aastal

„On tähelepanuväärne, et märgatav hulk vastajaid peab praegust majanduslangust unikaalseks ning võrreldavad kogemused puuduvad,“ ütles KPMG Baltics AS juhatuse esimees Andris Jegers. „Globaalselt on sel arvamusel 15 protsenti vastanutest, kuid Saksamaal, Itaalias ja Ungaris on see näitaja 40 protsendi juures. See näitab, et suurel hulgal Euroopa firmadest on raskusi leida kriisist ülesaamiseks sobiv strateegia,“ lisas Jegers.

Maailmamajanduse taastumise väljavaadete osas valitses üsna suur üksmeel. Natuke üle poole küsitletud firmadest arvas, et taastumine toimub 2010. aastal samas kui 22 pidas selleks 2011. aastat ning seitse protsenti oli seisukohal, et majandusolukord hakkab paranema 2012. aastal. Oli ka üks protsent pessimiste, kelle arvates püsib majandussurutis ka 2014. aastal.

Uuring nimetusega Never catch a falling knife viidi KPMG globaalse maksunõustamissuuna algatusel läbi 29 riigi 852 tipptaseme otsustaja seas. Esindatud olid kõik sektorid ning küsitletud firmade aastakäive oli alates 250 miljonist USA dollarist enam kui viie miljardi dollarini. Uuringuga saab tutvuda KPMG kodulehel www.kpmg.ee.