„KPMG analüüsi kohaselt oli M&A (mergers and acquisitions) turu aktiivsus poole aasta eest kõigi aegade tipus, kuid turuarenguid iseloomustav KPMG tulevikuindeks Global M&A Predictor näitab olukorra muutumist,” kommenteeris uuringut KPMG Balticsi juhtiv finantsnõustaja Janek Taaler firma teatel.


Turukapitalisatsiooni järgi maailma tuhande suurima ettevõtte P/E suhe on langenud 17,1-lt 17-le, mis näitab KPMG hinnangul M&A turuolukorra stabiliseerumist.

2007. aasta suvel koostatud Predictoris oli P/E suhe tõusnud 16,8-lt 17,1-le, mis USA riskilaenude kriisi eel andis märku, et turg on jõudnud tippu.

Predictori indeksi koostamisel arvestab KPMG ettevõtete tulevikku suunatud aktsia hinna suhet puhaskasumisse aktsia kohta (P/E) ja tulevikku suunatud netovõla suhet EBITDAsse.

Positiivsed väljavaated telekomi- ja infrastruktuurisektoris

Hinnates M&A turu väljavaateid Euroopas märkis Taaler, et toimuvate tehingute hulka jäävad piirama finantsturgude praegused üleelamised.

„Telekomi- ja infrastruktuurisektoris on turu väljavaated positiivsed, kuid sama ei saa öelda kaubandus- ja teenindussektori, samuti tehnoloogia- ja tööstusettevõtete kohta. Kuna Euroopas tehakse üha enam hiigeltehinguid, viib see ka tehingute keskmise hinna üles, aga oodata on tehingute koguarvu kahanemist,” sõnas Taaler.

Taaler tõi välja, et majanduspiirkondade väljavaated on erinevad. „Euroopa keskmine P/E suhe on varasemast 0,7 ja USAs 0,5 punkti võrra madalam, kuid Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas on see tõusnud kahe punkti võrra,” ütles ta. Maailmas tervikuna on ettevõtete finantspositsioonid mõnevõrra paremas seisus kui kuue kuu eest ning atraktiivseid tehinguid sõlmitakse jätkuvalt. 

Eelmisel aastal oli novembri lõpu seisuga maailmas toimunud kokku üle 33 000 M&A tehingu ligikaudu 4,5 triljoni USA dollari väärtuses, kusjuures tehingute keskmine väärtus aasta teisel poolel langes.

Maailmas on alanud poolaastal oodata suuremat ühinemiste ja ülevõtmiste aktiivsust toorainetööstuses, samuti telekommunikatsiooni- ja tööstussektoris. Nõrgimad väljavaated on teenindus- ja tervishoiusektoris.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 148 riigis ning kus töötab 113 000 inimest.