Eestisse investeerimisest huvituvad Venemaa ja Hispaania ettevõtted, teatas KPMG Baltics.

Eestisse investeeriks lähema aasta jooksul 15 protsenti küsitletud Venemaa ettevõtetest ning aastatel 2013-14 kümme protsenti. Hispaania ettevõtetest kavatseb nii lähiajal kui ka viie aasta pärast Eestisse investeerida seitse protsenti küsitletutest.

„Eesti jõudmist riikide hulka, kuhu investeerimist kaalutakse, on märkimisväärne, eriti arvestades seda, et ülemaailmses uuringus ei osalenud enim Eestisse investeerinud Rootsi ja Soome,“ kommenteeris KPMG Balticsi juhtiv finantsnõustaja Janek Taaler.

Taaleri sõnul on Venemaa ettevõtete huvi seletatav geograafilise lähedusega. „Viie aasta perspektiivis eelistavad Vene firmad kõige rohkem investeerida naaberriikidesse: Hiinasse, Ukrainasse ja Kasahstani,“ sõnas Taaler.



Infrastruktuuri ja mäetööstuse sektori ettevõtetest pidas Eestisse investeerimist tõenäoliseks seitse protsenti vastanutest – seda nii lähima aasta kui ka viie aasta perspektiivis.

KPMG Internationali uuringus küsitleti 300 rahvusvahelise suurettevõtte investeerimisstrateege 15 riigis, kellelt küsiti, kuhu nende ettevõtted kavatsevad investeerida lähema aasta jooksul ning viie aasta pärast.

Tulemused näitavad, et kui USAsse, Jaapanisse, Singapuri ja Araabia Ühendemiraatidesse plaanitakse investeerida senisest vähem, tõusevad uute lemmikutena esile nn BRIC-riigid ehk Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina.

Uuring näitas, et aastatel 2013-14 suundub Hiinasse 24 protsenti küsitletud ettevõtete investeeringutest praeguse 17 protsendi asemel. Venemaa näitajad on vastavalt 19 ja 12 ning Indial 18 ja 10 protsenti. Seevastu USAsse tehtavate investeeringute osakaal langeb viie aastaga 4 protsenti võrra 23 protsendile.



Maailma kapitalivoogude liikumist kaardistanud uuringu kohaselt avaldub Hiina domineerimine eelkõige IT- ja telekommunikatsioonisektoris, samuti tööstussektoris ning mäetööstuses.



Kõige rohkem suurendab oma osakaalu välisinvesteeringute vallas India, kellest kujuneb tootmissektori investeeringute vallas globaalne liider. Ka Euroopa riikide majandus püsib välisinvestoritele atraktiivne.



„Enamus küsitletud investeerimisstrateegidest leidis, et viie aasta jooksul jaotub investeerimisaktiivsus ühtlasemalt ning mööda saab ajajärk, mil USAl oli ebaproportsionaalselt suur roll investeerimismahtudes. Samas ei selgita varasema olukorra taastumine BRIC-riikide mõju suurenemist. Uuringust võib järeldada, et maailmas algamas on majanduslike jõujoonte põhjalikum muutus,“ märkis Taaler.



Uuringu viis KPMG Internationali ülesandel läbi rahvusvaheline analüüsifirma Lighthouse Research, kes kaardistas suurte korporatsioonide investeerimisplaane. Kokku toimus 2008. aasta märtsis-aprillis 311 intervjuud isikutega, kes vastutavad mainitud ettevõtete investeerimisstrateegia eest.

Lisaks toimus kümme süvaintervjuud private equity investeerimisfirmade ning riiklike investeerimisfondidega. Intervjuud toimusid 15 riigis: USAs, Suurbritannias, Kanadas, Hiinas, Indias, Hollandis, Brasiilias, Hispaanias, Saksamaal, Šveitsis, Venemaal, Austraalias, Iirimaal, Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Mehhikos.