Endine keskkonnaminister Heiki Kranich peab maa-afääris vahistatud maa-ameti eksjuhti Kalev Kangurit heas mõttes kõige kiuslikumaks riigi huvide eest võitlejaks.

“Ma ei usu, et Kalev Kangur oleks mingilgi moel seadust rikkunud,” ütles Kranich. “Temast kiuslikumat juristi ja riigi huvide eest võitlejat ma ei tea.”

“Kui uurimine tõestab, et ta on seadust rikkunud või pistist võtnud, oleksin ma väga pettunud,” märkis Kranich.

Kranich sai firma South Kinnisvara omanikuks 2003. aastal, kohe pärast seda, kui firma oli vahetanud riigiga maid. Kranichi äripartner firmas on Marko Loos, kes kuni eelmise aastani töötas Saku õlletehase logistikadirektorina.

Oktoobris 2003 andis OÜ South Kinnisvara riigile 6,5 ha maad Järvamaal Norra külas, 9,6 ha Lääne-Virumaal Kehalas, 13 ha Võrumaal Luhtes, 25 ha Vokis ja 17,7 ha Mõisamäel, lisaks Loosi omanduses olnud 12,6 ha maad Lääne-Virumaal Vihulas, 14,1 ha Võrumaal Haanjas, 5,2 ha Rõuges ning 28,3 ha Raplamaal Leevres. Kõik nimetatud kinnistud oli South Kinnisvara soetanud 2002. aastal, kui firma omanikuks oli veel ekslinnapea Tõnis Palts, kes rahandusministriks asudes oma osalusest loobus.

Riigilt sai South Kinnisvara vastu ligi 25 ha maad Ida-Virumaal, millest 20 ha asub Aseri sadama läheduses. Maad Aseris müüdi aga 2004. aastal AS Wienerbergeri tellisetehasele. Samal aastal teenis South Kinnisvara kaks miljonit krooni kasumit, aasta hiljem veel miljoni.

Likvideerib firma

Nüüd aga kavatseb Kranich firma likvideerida. “Pärast seda, kui minu nimi seostati selle firmaga, lõppes kõikide minu uute maavahetuste menetlemine,” ütles ta.

“Võimalik, et asja taga on ettevaatus: kui juba Kranichile midagi vahetatakse, siis on see selge jama. Kõigile vahetustele kirjutas minister alla ja temaga (eksminister Villu Reiljaniga – toim) pole mul kunagi suhted väga head olnud,” lisas Kranich.

Esialgu olid Aserisse saadud krundid Kranichi sõnul seotud lootusega, et kohalik sadam hakkab arenema ning hea on omada maid areneva piirkonna läheduses. Aga Aseri sadam kiratseb siiani.

Käskkiri

Vettuse tehing oli kolmes versioonis

•• Praeguseks tagasi astunud keskkonnaminister Villu Reiljan andis välja kolm käskkirja Einar Vettuse firmale Iru Jõekääru kuulunud Pirita jõeoru kaitseala seitsmehektarise kinnistu müümise kohta. Neist kaks hiljem tühistati.

•• Esimene käskkiri pärineb 2004. aasta novembrist. Sellega pidi Vettus Pirita jõeoru ja Karula rahvuspargi 42,5 ha eest riigilt saama Tondi tn kinnistu Tallinnas ja ligi 36 ha Maardus. Ministeeriumi väitel loobus Vettus tehingust. Jaanuaris 2005 tuli uus ehk teine käskkiri, mille järgi Vettus pidi andma jõeoru, Karula kinnistu ning lisaks Haanjas 28 ha. Ta pidi riigilt vastu saama neli kinnistut Tallinna kesklinnas, 2,8 ha tootmismaad Peterburi teel, 4,4 ha Jõgisoo külas ning ligi 15 ha Sillamäel. Käskkiri tunnistati hiljem kehtetuks.

•• 2005. aasta märtsis tuli ministrilt kolmas käskkiri, mille järgi Vettus sai jõeoru, Karula ning Haanja maade eest viis kinnistut Tallinnas, maatüki Peterburi teel ning 6,8 ha Läänemaal Elbikul. See tehing sõlmiti. Eelmainitud Sillamäe kinnistud omandas hiljem aga Tullio Liblik.