Moskvast viie lennutunni kaugusel asuv Krasnojarski krai on üks Venemaa rikkamaid piirkondi, mis annab 40 protsenti oma tuludest föderaaleelarvesse ega saa vastu midagi. Nad on Vene riigi doonorid.

Krais asub 99 protsenti Venemaa plaatinavarudest, 70 protsenti söevarudest, 65 protsenti niklivarudest, 30 protsenti vasevarudest, kümme protsenti kullavarudest ning ligi viiendik kogu riigi tööstuslikust metsaressursist.

Ida-Siberi naftavarud on suuremad kui Lääne-Siberi omad, mis praegu on Venemaa peamine pumpamiskoht. Lääne-Siberis on lihtsalt odavam pumbata ning ligipääs lihtsam.

Kuberner Aleksandr Hloponin väidab, et Lääne-Siberi naftavarude suurus hinnatakse olevat kuni viiendik Ida-Siberi varudest. “See näitab juba meie perspektiivi,” lisab ta.

“Lääne-Siberis hakkab naftatootmine juba raugema, seetõttu tegutsetakse üha aktiivsemalt Ida-Siberis,” kinnitab ka Põhja-Jäämere ligiduses evenkide maal Vankoris naftavälju hõivava Vankornefti peadirektor Jevgeni Popov. Vankorneft on Venemaa riikliku naftafirma Rosneft tütarettevõte.

Tõsi, neid varusid tuleb kaevandada oluliselt raskemates oludes kui praegu näiteks Tjumeni ja Orenburgi ümbruses. Seesama Vankori leiukoht asub teisel pool polaarjoont, mis teeb kaevandamise kalliks, kuna talvel on seal alla miinus 50 kraadi, lisaks veel igikelts.

Külma tõttu on seal töötajatele ehitatud sellised käikudega ühendatud elamukompleksid, et nad puutuksid välisõhuga võimalikult vähe kokku. Varem seda leiukohta sellepärast hõivama ei hakatudki, et madala naftahinna tõttu polnud mõtet rasketes oludes kaevandada.

Lisaks arenevad järjest turismivõimalused. Krasnojarski äärelinnas avati hiljuti Siberi suurim ja kõige moodsam mäesuusakeskus, mille ehitamist rahastas 60 miljoni dollariga Norilski Nikkel. “Tehnika on seal samal tasemel mis Courchevelis,” kiitleb asekuberner Erkhan Akbulatov. “Mäed muidugi mitte,” võtab ta kohe tuure maha.

“Investeeringutelt ühe inimese kohta on Krasnojarski krai üks esimesi Venemaal,” teeb Akbulatov oma krai arenguplaanide jutust kokkuvõtte.

Ainult suurimad

Juba praegu asuvad aga Krasnojarski krais maailma suurim niklitehas ja maailma suuruselt teine alumiiniumitehas, on ka kaks suuruselt maailma esikümnesse kuuluvat hüdroelektrijaama. Peale selle paikneb Atsˇinskis Venemaa kõige moodsam naftatöötlemistehas, mis varem kuulus Jukosele. Krasnojarskis tehakse suur osa Venemaa sidesatelliitidest.

Et investeeringute vool ei katkeks, on riik omalt poolt lubanud lähiaastatel investeerida miljard dollarit Krasnojarski krai infrastruktuuri arendamisse. Näiteks sellesama mäesuusakeskuse juurde infrastruktuuri tekitamisse mattis kraivalitsus 200 miljonit rubla.

Lähiaja suuremad investeeringud

•• Jurubtsˇeno-Takoma nafta- ja gaasileiukoht, mille perspektiiv on kuni 27 miljonit tonni naftat aastas. Koos torujuhtme rajamisega oleks investeering 12,8 miljardit dollarit. Leiukoht kuulus Jukosele, praegu ei ole teada, kellele see saab.

•• Bogutsˇanskaja hüdroelektrijaam (HEJ) ja alumiiniumitehas. HEJ tuleb Venemaa suurim ning alumiinimumitehase toodanguks on kavandatud 600 000 tonni aastas. HEJ ja tehas maksavad kokku ligi viis miljardit dollarit.

•• Vankori nafta- ja gaasiväljad, mille perspektiiv on kuni 15 miljonit tonni naftat aastas, varusid jätkub 35 aastaks. Koos torujuhtme ehitamisega investeeritakse 3,4 miljardit dollarit. Gaasitöötlusjaam (gas transfer plant), mille maksumuseks on arvestatud 2,2 miljardit dollarit.

•• Puidutöötlemiseks rajatakse kaks tselluloositehast toodanguga 1,4 miljonit tonni tselluloosi aastas, investeering 2,1 miljardit dollarit.

•• Krasnojarski lennujaam ehitatakse 600 miljoni dollari eest ümber. Tulevikus saab sealt lennata üle põhjapooluse New Yorki ja teistesse suurematesse USA linnadesse, lennuaeg lüheneb oluliselt.