"Tallinna Halduskohus otsustas oma eilse määrusega jätta kaebuse läbi vaatamata üksnes protsessuaalsetel põhjustel, viidates väidetavale kaebeõiguse puudumisele. Kaebuse läbi vaatama jätmise läbi ei andnud kohus mingit sisulist hinnangut Finantsinspektsiooni ega Moskva Panga tegevuse seaduslikkusele, see tähendab -  ei kinnitanud Finantsinspektsiooni ega Moskva Panga tegevuse seaduslikkust, seda vastupidiselt sellele, mida eksitavalt väidab Moskva Pank," teatas Kluge.

Ta rõhutas, et Tallinna Halduskohtu määrus kaevatakse edasi, kuna tegemist on õigussüsteemi jaoks põhimõttelise küsimusega, kas Finantsinspektsiooni otsused ja tegevus asuvad väljaspool kohtuliku kontrolli võimalust.

Kluge selgitas, et kohtusse pöördumise eesmärgiks oli, et kohus kontrolliks Finantsinspektsiooni otsust ja tegevust. Esimese astme kohus oma määrusega keeldus asja menetlemast, sisuline küsimus on Kluge hinnangul endiselt vastuseta.

Lisaks Tallinna Halduskohtule on Krediidipanga väikeaktsionärid pöördunud ka EBA (European Banking Authority) poole põhimõtteliselt samas küsimuses, mis puudutab Finantsinspektsiooni järelevalvetegevuse seaduslikkust seonduvalt Moskva Panga ja selle emaettevõtja VTB poolt Krediidipangas olulise osaluse omandamise ja suurendamisega.

Kluge ütles, et teadaolevalt on EBA alustanud Finantsinspektsiooni tegevuse uurimist. EBA ülesandeks on teostada järelevalvet liikmesriikide finantsjärelevalveorganite (sh Finantsinspektsiooni) üle ning tagada Euroopa Liidu pangandusalaste õigusaktide ühtne rakendamine kogu Euroopa Liidus.

"Krediidiasutuste seadus ja selle aluseks olev Euroopa Liidu õigus seavad krediidiasutuste aktsionäridele äärmiselt ranged nõuded. Arvestades teiste riikide finantsjärelevalvete ja ka Finantsinspektsiooni varasemat praktikat ning Moskva Panga tegevust ja õigusrikkumisi Krediidipanga aktsionärina, mis on seotud nii olulise osaluse omandamisega Krediidipangas, Moskva Panga tegevusele Krediidipanga aktsionäride üldkoosolekutel kui ka Moskva Panga katsetele saavutada juurdepääs Krediidipanga klientide pangasaladusega kaitstud andmetele, on raske mõista, kuidas Moskva Pank vastab Finantsinspektsiooni arvates neile nõuetele," märkis Kluge.

Tallinna Halduskohus otsustas kolmapäeval tehtud määrusega jätta läbi vaatamata Andrus Kluge, Timur Dyakovi ja kahe juriidilise isiku nimelt esitatud kaebuse, milles taotleti Finantsinspektsiooni poolt Moskva Pangale antud Krediidipangas enamusosaluse omandamise loa tühistamist.

Moskva Panga esindaja vandeadvokaat Paul Keres advokaadibüroost Glikman, Alvin & Partnerid teatas täna, et Tallinna Halduskohtu 26. veebruari määruse kohaselt puudub kaebuse esitajatel alus nõuda Finantsinspektsiooni poolt Moskva Pangale antud olulise osaluse suurendamise loa tühistamist.

"Antud kohtumäärus kinnitab nii Finantsinspektsiooni kui ka Krediidipanga enamusosaniku Moskva Panga tegevuse õiguspärasust ja vastavust krediidiasutuste seadusele ning lükkab jõustumise korral üheselt ümber vastaspoole alusetud väited, nagu oleks Moskva Pank jätnud Eesti finantsjärelevalve eest vastutava asutuse osaluse suurendamisest teavitamata või rikkunud osaluse omandamisel seadust," ütles Keres.