Eesti Krediidipank ostis oma 17,6 miljoni krooni suuruse nõude päästmiseks pankrotistunud keemiatehase Ceosil vara.

“Müüsime tehasehooned mai alguses 25 miljoniga ühele Eesti investorile,” ütles Ceosili pankrotihaldur Terje Eipre, nimesid ostja soovil nimetamata.

Ceosil tootis Maardu täisautomaatses tehases pesupulbri komponenti tseoliiti, kuid pankrotistus seoses suutmatusega pulbrit müüa.

Tehase ostjaks osutus enampakkumisel teiseks jäänud AS Reval Projekt, kelle on krediidiinfo andmeil asutanud möödunud aasta lõpus Eesti Krediidipank. Võitnud ettevõte Long Grupp ei ilmunud võitu vormistama.

“Minu teada osteti tehas igaks juhuks, tegevust seal ei arendata,” rääkis Eipre. “Kõlab muidugi naljakalt.” Eipre sõnul läheb müügisumma pankrotipessa ja sellega rahuldatakse esmalt ilmselt Krediidipanga 17,6 miljoni krooni suurune nõue Ceosili vastu, kuna see on pandiga tagatud. “Krediidipank saab sellest kätte 80 protsenti,” hindas Eipre.

Krediidipanga investeeringute haldamise osakonna juhataja kt Aivar Luik kinnitas, et nemad Reval Projekti taga ei ole. Krediidipank andis mõista, et ei soovi seoseid asutatud ettevõttega näidata.

Samas on Reval Projekti juhataja Uku Tammaru samaaegselt Krediidipanga laenuosakonna juhataja ning firma on registreeritud pangahoonesse Narva maanteel. Ka Reval Projekti nõukogu liikmed on pangaga seotud.

“Pank on AS-i Reval Projekt üks rahastajatest, samuti üks aktsionäridest,” lausus Tamm-aru. “Tehase ostis Reval Projekt, mitte Krediidipank.” Tammaru väitel planib tehas säilitada olemasoleva tootmise, samas ei välistanud ta kompleksi müüki.

“Krediidipank on üks tehase ostu rahastajatest. Reval Projekt osales enampakkumisel ja olles teinud teisena parima pakkumise, sai õiguse tehase varade ostuks,” räägib Tammaru. “Pank ostus-müügis ei osalenud ja sellest tulenevalt kahju ei kanna.”

Tammaru sõnul finantseerib Krediidipank alla poole projektist, ülejäänu tuleb Revalilt, mis on tema sõnul loodud investeeringuteks. “See skeem on loogiline, et Krediidipank ostab tehase, et rahast saaks rahuldatud nõue ning hiljem realiseerib hoone, kuid ma ei rõhutaks selliseid seoseid,” ütles Tammaru.

“Krediidipank kannab kahju, kuid küsimus on, kuhu kahju kanda,” rääkis usaldusväärne allikas Eesti Päevalehele. “Kuskile tekitatakse vara, kuskilt kustutatakse laene.” “Ilmselt müüb pank tehase edasi, iseasi, millise hinnaga ja kas ostjat on,” lisas ta.

Pangainspektsiooni kinnitusel on Krediidipanga aktsiakapitali suurune nõue tagatud ja kapitali adekvaatsus normi piires.

Ceosili väärtus on üle poole miljardi krooni. Kinnisvarafirma poolt on vara väärtuseks hinnatud 25 miljonit krooni. Tehasel on 102 võlausaldajat ja nõudeid ligi 214 miljonit krooni.