Raamatupidaja haridusega ärimees sulges Kreekas hävinenud mööbliäri ja avas äri Bulgaarias, et pääseda 29 protsendisest tulumaksumäärast. See on tõusnud kuna Kreeka nõustas kreeditoride kasinusplaaniga, kirjutab Reuters.

„Kreekas pommitati meid maksudega, ärid hävitati,“ ütles ta Bulgaaria linnas Petritsis, mis jääb 12 kilomeetri kaugusele Kreeka piirist.

Võlakriis Kreekas ja mitmes teises Euroopa riigis viis drastiliste kulukärbeteni ja maksutõusuni, et täita riigi rahakohvrit. Kõrgemad maksud karistasid ettevõtteid sundides paljusid tegevust lõpetama või liikuma madalama maksumääraga maadesse nagu Bulgaaria või Küpros.
Võrreldes 2010. aastaga on Bulgaarias kasvanud Kreeka ettevõtete arv 2000 pealt 17 000-ni. Bulgaarias on ettevõtte tulumaksumäär 10 protsenti.

Bulgaaria valitsus on sellise arengu tõttu mures. Juba plaanitakse koostöös Bulgaariaga maksuauditeid, et selgitada välja, kas toimunud on vaid aadressimuutus maksude vältimiseks või aetakse Bulgaarias ka tegelikult äri.

„Paljud naabermaadesse kolinud Kreeka ärid võivad tegelikult olla äriliselt ka Kreekas aktiivsed,“ ütles Kreeka maksuameti juht George Pitsillis. „Nad võivad varsti olla ebameeldivas olukorras, kus makse tuleb maksta mõlemas riigis ning lisanduvad trahvid.“

„Kreeka maksuametnik võtab 70-90 protsenti tuludest. Kreeka lihtsalt ei lase elada,“ ütles 50-aastane Bulgaarias logistikaäri ajaja Yiorgos Kalaitzoglou. Ta lisas, et füüsiliselt isikust ettevõtjana jääb talle Bulgaarias alles 50 000 eurot aastas, olles maksnud 10 protsenti tulumaksuks, viis protsenti dividendimaksu ja umbes sada eurot kuus pensioni kogumiseks.

Kreeka äride lahkumine on jätnud karmi jälje Kreeka kohalikele omavalitsustele. Näiteks 100 000 elanikuga piiriäärne Serrese linn. Serrese ärikoja liikmete arv on kahanenud kriisieelselt 17 000-lt 10 000-le. 7000 on lõpetanud tegevuse, tuhat on läinud Bulgaariasse, ütles koja president Christos Meglas.

Serreses on kasvanud tööpuudus viie aastaga 13,8 protsendilt 29,1 protsendile. Piirkonna SKT inimese kohta on vähenenud 15 protsenti, 9676 eurole. See on Kreekas tagant teisel kohal. 2008. aastal oli number 11 421 eurot.

„Serres on elus näide sellest, kuidas rikkus muutub vaesuseks,“ ütles Meglas. „Olime kunagi rikkaim prefektuur ja nüüd oleme vaeseimate seas.“