Umbes 90 protsenti illegaalsetest immigrantidest saabusid Euroopa Liitu läbi Kreeka, selgub Varssavis asuva piirijulgeoleku agentuuri Frontex andmeil, vahendab Bloomberg. Vähemalt 350 inimest päevas üritab Türgist Kreekasse saada, ütles Kreeka tööjõu aseminister Anna Dalara eile.

Sel aastal sai ilmsiks kõik, mis on valesti Kreeka maksusüsteemiga, riigiettevõtetega ning pensionisüsteemiga ning riik palus 110 miljardi euro suurust abi Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) ja Euroopa Liidult. Kreeka on teistest riikidest tagapool ka asüülitaotlejatega tegelemises ja sel kuul kirjeldas inimõigusi kaitsev organisatsioon Human Rights Watch olukorda kinnipidamiskeskustes sõnaga ebainimlik.

Peaminister George Papandreou, kes sai võimule 2009. aasta oktoobris, lubas asüülitaotlejate registreerimisprotsessi ja hindamise üle vaadata.

Sisseränne Kreekasse suurenes peale seda, kui Itaalia, Hispaania ja Portigal muutsid merepiiri rangemaks, tehes Aafrika riikidega kokkuleppeid, aitamaks hoida sisserändajad merel.

Kreeka autoriteedid on 2010. aasta esimese üheksa kuuga pidanud kinni 132 711 illegaalset immigranti, selgub tööjõuministeeriumi andmetest. 31 000 illegaali tulid Türgist - seda on üle nelja korra enam kui samal ajal 2009.