Euroopa Liidu (EL), Euroopa Keskpanga (EKP) ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) Kreekat auditeeriv töörühm prognoosib, et riigi eelarvepuudujääk kasvab tänavu 8,6–8,8 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP). Abiapaketis on lubatud puudujäägi suuruseks määratud 7,6 protsenti SKP-st, vahendab BNS.

Eelarvepuudujääki kasvatab arvatust suurem majanduslangus.

Kolmapäeval lekkis hiljuti loodud Kreeka eelarve järelevalveametist avalikkusele info, mille kohaselt olevat Kreeka riigivõlg väljumas kontrolli alt.

"Kiire võlakasv, suur eelarvepuudujääk ja sügav majanduslangus on tekitanud halva võladünaamika, mis on väljumas kontrolli alt," öeldakse eelarve järelevalveameti analüütikute ülevaates. Selline areng pärsib suures ulatuses EL-i uue abipaketi positiivset mõju, öeldakse seal.

Kreeka rahandusminister Evangelos Venizelos lükkas taolise väite ümber ja põhjendas seda uue ametkonna väheste kogemustega. Minister kinnitas, et need seisukohad ei lange kokku kreeditoride töörühma seisukohtadega.

Minister oli sunnitud möönma, et selle aasta majanduslangus tuleb üle 4,5 protsenti SKP-st. Ta lisas, et ajavahemik kuni 20. oktoobrini kujuneb väga tõsiseks ja kriitiliseks.