Sellega lükkab Kreeka probleemi lahendamist edasi. Peaminister Alexis Tsiprast ootab vasakpoolsete toetajate viha, kes nõudsid rahvusvaheliste laenuandjatega abilepingu karmide tingimuste muutusi, et vältida riigi maksejõuetust.

IMF teatas, et Kreeka palus panna juuni laenumaksed kokku, et maksta 1,6 miljardit eurot 30. juunil.

See on esmajuhtum, kui Kreeka lükkas edasi viie aastase kriisi jooksul tagasimakset 240 miljardi euroses euroala ja IMFi poolses päästeprogrammis. Alles varem sel nädalal ütles Tsipras, et Ateenal on raha olemas ja Kreeka teeb makse.

Viivitus tuli, kui Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles, raha reformide vastu kõnelused on veel kokkuleppest kaugel.

Et kiirendada erimeelsuste ületamist, pidasid Tsipras, Merkel ja Prantsusmaa president Francois Hollande neljapäeva õhtul konverentskõne.

Tsipras ütles, et laenuandjate ettepanek on läbirääkimiste aluseks sobimatu, kuna ei võta arvesse mais Brüsselis läbirääkimistel juba saavutatud edu.

Jaanuaris võimule saanud Tsipras on lubanud valijatele püksirihma pingutamise lõppu. Ta ütles, et laenuandjad peavad mõistma, et Kreeka inimesed on juba piisavalt kannatanud ja tuleb lõpetada nende kulul mängude mängimine.

Ta ütles ministritele, et valitsus ei aktsepteeri ekstreemseid ettepanekuid.

Täna peaks Tsipras esinema Kreeka parlamendi ees ja rääkima läbirääkimiste töövõitudest.

Tsiparas keeldus pensionikärbetest ja elektrile käibemaksu tõstmisest.

Asjadega kursis olevate isikute andmetel nõutakse laenuandjate viie leheküljelises plaanis Ateenalt riigivarade müüki ja ebapopulaarsete tööjõuturu reformide jätkamist. Need nõuded aga ületavad partei välja kuulutatud punaseid jooni.

Peaministri partei Syritsa lehe Avgi neljapäevane esikaanelugu kandis pealkirja „Jätkuv kasinus. Täname, EI!