Selle nädala jooksul on Kreeka pankadest välja võetud umbes kahe miljardi euro väärtuses hoiuseid, sealhulgas rekordiline üks miljard kolmapäeval. Kardetakse, et läbirääkimiste läbikukkumine toob kaasa edasise raha väljavõtmise, vahendab Guardian.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, Prantsusmaa president François Hollande ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras leppisid kokku erakorralise Euroopa Liidu tippkohtumise korraldamises esmaspäeval viimase kriitilise katsena Kreeka pankroti vältimiseks.

Euroopa Keskpanga esindaja teatas kohtumisel, et ei ole kindel, kas Kreeka pankadel on piisavalt raha, et esmaspäeval uksed avada.

Samal ajal, kui tuhanded Euroopa Liidu meelsed meeleavaldajad kogunesid Ateena parlamendihoone juurde, esinesid eurotsooni ja rahvusvahelise valuutafondi (IMF) juhid kibeda kriitikaga Kreeka vasakpoolse valitsuse aadressil, süüdistades seda oma rahvale valetamises, teiste Euroopa Liidu riigijuhtide vales valguses näitamises ja eksiteele juhtimises, keeldumises tõsistest läbirääkimistest ja Kreeka katastroofi äärele viimises.

Luksemburgis toimunud läbirääkimised katkesid tunni jooksul, mis viitab poolte mitte just parimale läbisaamisele. IMF-i juht Christine Lagarde teatas, et kiiresti on vaja dialoogi, nii et „toas oleksid täiskasvanud“.

Praegune Kreeka abiprogramm lõpeb 30. juunil, kui Ateena peab IMF-ile tagasi maksma umbes 1,6 miljardit eurot. Lagarde ütles, et kui seda makset tähtajaks ei tehta, kuulutatakse Kreeka maksevõimetuks ning diskvalifitseeritakse edasise raha saamisest IMF-ilt.