Ehkki sellest teemast kirjutades on ikka rõhutatud, et peasüüdlased on siin riigi super-rikkad, näitab üks akadeemiline uurimus hoopis seda, kui võimsalt hoiavad maksudest eemale keskklassi töötajad.

Chicago Ülikooli 2012. aasta uurimus näitas muuhulgas:

Keskmiselt kulutab füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) Kreekas 82% oma tuludest laenude teenindamiseks. Olgu öeldud, et standard on panganduses (nii Kreekas kui ka USAs) see, et pangad ei laena kunagi inimestele raha nii, et see ületaks 30% tema igakuisest sissetulekust. See on kusjuures ülemine limiit.

Mitmed pangad ütlesid uuringu läbiviijaile otse, et neil on mitmeid võimalusi, kuidas klientide poolt neile teatatavaid palganumbreid „tõlgendada" ning veelgi enam, erinevatel ametikohtadel tegutsevaid inimesi koheldakse erinevalt. Võtame kasvõi advokaadid, arstid, finantstöötajad ja raamatupidajad. Kõigide nende puhul maksavad Kreeka FIEd üle 100 protsendi oma sissetulekust laenude teenindamiseks.

Lugesite õigesti: üle 100% nende endi poolt raporteeritud tuludest läheb neil erinevate eralaenude maksmise peale. Võib kahtlustada, et see ei tähenda seda, et neil on üle võlli suur võlakoormus. Ei, nad lihtsalt märgivad oma sissetuleku kolossaalselt väiksemana, kui see tegelikkuses on.

Kolmandik kreeklastest on FIEd, see on kaks korda kõrgem Euroopa keskmisest ja kõrgeim määr Euroopa Liidus.

Kreeka oligarhide tegudest on palju juttu olnud, aga vähem räägitakse Kreeka keskklassist, kes riigi maksusüsteemile korralikult sülitavad. Kui rahandusminister Yanis Varoufakis soovib tõesti maksukurjategijatega võidelda, siis tuleb tal tegeleda ka nendega.

Järgnevas tabelis on toodud kuus valdkonda, kus Kreeka FIEd eriti usinalt valetanud on ja pangad mängivad siin rõõmuga kaasa. Toodud on keskmised summad eurodes: