Suuremad Eesti pangad on tähtajaliste hoiuste intressimäärasid alandanud ning langust võib oodata veel edaspidigi.

SEB Privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel selgitas, et intressimäärad on langenud, sest pinge pangandussektoris on vähenenud.
Pankadevaheline laenuturg jooksis enneolematusse ummikusse septembris, mil USA suurpank Lehman Brothers läks pankrotti. Pankade hirmus, et igaüks võib olla järgmine, käsitleti vastaspoole riske hiiglaslikena ning see tõstis intressimäärad kõrgeks.

„Nüüd, kui me seisame silmitsi jõulise poliitilise/keskpankade sekkumise ning otsusega „süsteemi seisukohalt olulisi finantsinstitutsioone mitte pankrotti lasta", on pinge süsteemis vähenenud ning see kajastub ka hoiuseintressides,“ põhjendas Koppel raha hinna langust.

Tema hinnangul võiks oodata ka edasist intressitasemete langust, sest vaatamata sellele, et Euribori langus on peatunud, on olukord majanduses laiemalt endiselt keeruline.

Intressimäärade langusse raha kättesaadavuse paranemise tõttu usub ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse ekspert Mario Lambing: „Võimalik, et raha saamine pole pankade jaoks enam nii suur probleem kui mõni aeg tagasi.“

Lambing märkis ka, et kuna Euribor on langenud, siis ei ole pangad sellistes tingimustes huvitatud hoiuste eest kõrgemat intressi maksma. Eesti Panga nädala alguses avaldatud pressiteatest selgub, et siinsetes kommertspankades detsembris väljastatud uute eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär alanes baasintressimäärade languse tõttu vastavalt 5,4 ja 5,8 protsendini.

Swedbanki Eesti juht Priit Perens märkis aga, et kuigi intressimäärad on viimaste kuudega võrreldes pisut langenud, on raha endiselt kallim kui viimastel aastatel üldiselt.

Et raha kättesaadavus rahvusvahelisel turul on endiselt halb, on tema hinnangul praegu pankade jaoks muutunud järjest olulisemaks hoiuste kaasamine koduturult, mistõttu korraldas Swedbank hiljuti kampaania hoiustajate meelitamiseks. Sama on teinud ka Sampo Pank.

Hiljuti on kampaaniaväliselt tähtajaliste hoiuste intressimäärasid langetanud nii SEB kui ka Swedbank. Kui veel eelmise aasta lõpus võis näiteks SEBst Eesti krooni aastase hoiuse eest sõltuvalt hoiustatud summa suurusest saada 6,25–6,70 protsenti intressi, on praeguseks sama hoiuse intressimäär langenud 5,05–5,55 protsendini.