Volkswageni vajub veel sügavamale kriisi, kuna üks maailma juhtiv advokaadibüroo valmistab ette rekordilist 40 miljardi eurost kohtuasja.

Advokaadibüroo Quinn Emanuel valmistub ette Benthami palvel ette VW aktsionäride kohtuasja, kirjutas The Sunday Telegraph. Hiljuti on kohtuvaidluste rahastamise grupp Bentham võtnud ette kohtutee Tesco vastu, kuna jaekaupmees näitas kasumeid tegelikust suurematena.

Selle skandaali avalikuks tulekuga on aktsionärid kaotanud enam kui 25 miljardit eurot. Autode tagasikutsumine ja trahvid võivad veel minna maksma täiendavalt kümneid miljardeid eurosid.

Nüüd on Quinn Emnanuel ja Bentham ühendust võtma VW suurte investoritega, kelle hulgas on ka Norra ja Katari naftafondid ja paluvad neil ühineda kohtuasjaga.

VW tunnistas, et kasutas 11 miljonil autol petuseadmeid, millega said autod pettusega läbi saastetestidest. Ettevõtte juhtkond väidab, et nemad ei olnud sellisest praktikast teadlikud.

„Meie hinnangul on kandnud aktsionärid umbes 40 miljardit eurot kahju, kuna Volkswagen ei suutnud turuosalistele avaldada olulist teavet, mis tõstatab küsimuse ettevõtte fundamentaalses ebaaususes,“ ütles Quinn Emanueli parter Richard East.

Kohtutee võetakse jalge alla Saksamaal Väärtpaberiseaduse alusel.

East lisas, et kahjusid võib hakata kokku lööma juba alates aastast 2009, kui Volkswagen hakkas mootoritele petuseadmeid sobitama. Kui investorid oleksid sellest teadnud, ei oleks nad omanud või teinud Volkswageni aktsiatega tehinguid.

„Me ei usu, et oleks väga raske leida skandaali tõttu kannatanud aktsionäre,“ ütles ta.

„Me oleme olnud ühenduses paljude VW aktsionäridega,“ ütles Benthami investeerimisjuht Jeremy Marshall. „Me ei saa võtta jalge alla kohtuteed, kui ei ole piisavat investorite huvi.“

VW suurimad aktsionärid tõenäoliselt kohtuasjaga ei liitu, kuna on otseselt autotootjaga seotud. Porschele kuulub 50% VW aktsiatest ja Alam-Saksimaa liidumaa kontrollib 20% ettevõttest. Suuruselt järgmine aktsionär on 17% osalusega Katari riiklik investeerimisfond. 2% või vähem ettevõttest kuulub Norra naftafondile, Suzukile, AXAle ja Blackrockile.