Restruktureerimise eesmärk on tagada ettevõtte jätkusuutlik areng ning kaitsta aktsionäride ja töötajate huve pikaleveninud maadevahetuse kriminaalasja tingimustes, teatas ettevõte.

Ettevõttel on kavas jagada Merko Ehitus selliselt, et AS Merko Ehitus ettevõte, kõik varad, kohustused ja lepingud, sealhulgas osalused teistes äriühingutes, samuti ärinimi “Merko Ehitus” eraldatakse ettevõttest ning antakse üle uuele äriühingule "Uus Merko", mis hakkab tegutsema Merko Ehituse ärinime all.

Maadevahetuse kriminaalasjaga seotud võimalikud kohustused ja 300 miljoni krooni ulatuses likviidseid varasid jääb "Vanale Merkole", mille ainsaks juhatuse liikmeks saab maadevahetusskandaaliga seotud Toomas Annus.
Lisaks temale jätkavad nõukogu liikmetena Teet Roopalu ja Jaan Mäe. Nõukogu kolmas liige nimetatakse jagunemiskavas ja senise AS Merko Ehitus kolmas nõukogu liige valitakse aktsionäride üldkoosolekul.

Ühing lõpetab ka Merko Ehituse nime kasutamise.

Kõigest hoolimata on kahtlused alusetud?

Merko Ehituse juhatus ja nõukogu kinnitavad jätkuvalt, et Merko Ehituse vastu esitatud kahtlustused on alusetud ning nad kaitsevad ettevõtet kõigi seaduslike võimaluste piires. Kriminaalasjaga seotud ettevõte saab endale uue nime, vähemalt esialgu jäävad mõlemad ettevõtted ka Tallinna Börsile. Jagunemiskava on ettevõtte juhatuse ettepanek.

Merko Ehituse nõukogu esimehe kohalt taanduva Toomas Annuse sõnul distantseerub ta ettevõtte majandustegevusest ja jääb Merko Grupi kaudu ettevõtte aktsionäriks.

„On päris selge, et Merko Ehitusel ei õnnestu ettevõtte tegevusest seda konstrueeritud kahtlustust ilma minu isikuta lahutada, senisel viisil jätkata aga ei ole enam mõistlik. Võimalik, et oleksime pidanud jagunemise ette võtma juba sügisel 2007, kuid me alahindasime kogu selle protsessi venimise mõju Merko Ehituse majandustegevusele,” sõnas Annus.

Tema tähendusel on ettevõtte poolt pakutav jagunemiskava parim võimalikest lahenditest ettevõtte aktsionäridele, töötajatele ja tellijatele. „Aktsionäride, tellijate ja töötajate huvid on maksimaalselt kaitstud. Samas ei põgene me uurimise eest vaid tagame riigile kõigi võimalike kohustuste täitmise süüdimõistva kohtuotsuse puhul, mis isegi kui tuleb, ei saa juhtuda advokaatide hinnangul enne 4-5 aastat,” sõnas Annus.

Toomas Annuse sõnul ei muutu midagi olulist ka ettevõtte igapäevases juhtimises. „Me oleme üks meeskond, kuid minu roll selles ettevõttes ei ole viimasel aastal olnud täisväärtuslik, seepärast ei mõjuta lahkumine ka ettevõtte käekäiku,” sõnas Annus.

Muutub vaid äriregistri kood

„Jagunemiskava on välja pakutud selleks, et tagada maksimaalselt aktsionäride, meie töötajate ja partnerite huvide kaitse ning välistada Läti Rahvusraamatukogu ebameeldivalt õpetlikul näitel edasised juhtumid, kus ettevõttelt üritatakse kunstlikult loodud tingimuste kaudu võtta võimalus teha oma pakkumine,” kommenteeris vangerdust AS Merko Ehituse juhatuse esimees Tõnu Toomik.

Tema kinnitusel jäävad ettevõtte töötajate palgad, tööstaaž ja puhkusearvestused kõik samaks ning tellijate ja muude partneritega sõlmitud lepingute täitmine jätkub muutusteta.

„Merko Ehituse töötajate ja kõikide meie koostööpartnerite ning tellijate jaoks ei muutu sisuliselt muud, kui äriregistri kood,” lisas ta.

Iga AS Merko Ehitus aktsionär saab jagunemise tulemusel ühe AS Merko Ehitus aktsia kohta ühe Uus Merko aktsia ning säilitab samuti osaluse AS-s Merko Ehitus.

Uus Merko taotleb oma aktsiate noteerimist Tallinna Börsil nii kiiresti kui võimalik pärast jagunemise toimumist. Ettevõtte juhatuse liikmeteks saavad Tõnu Toomik, Veljo Viitmann, Alar Lagus, Andres Agukas ja Tõnu Korts ning nõukogu liikmeteks Teet Roopalu ja Jaan Mäe.

Ümbernimetatava AS Merko Ehitus aktsiad jäävad samuti Tallinna Börsil kaubeldavaks.