Pagarikodadest kuni laevaehitajateni võtab Krimmi venemeelne valitsus üle ettevõtteid, mida peab nii-öelda ebatõhusaks, strateegiliselt oluliseks või loojalseks valitsusele Kiievis, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Krimmi suurim leiva- ja magusatootja Krymhleb natsionaliseeriti näiteks 12. novembril. Krimmi uued võimud süüdistasid firma omanikke rahapesus, et finantseerida sõjalisi operatsioone Ida-Ukraina mässuliste vastu. Ettevõtte, kes varustab Krymhlebi jahuga natsionaliseeriti samuti.

Sama saatus tabas hiljuti ka Krimmi laevaehitusfirmat Zaliv. Mingit ametlikku põhjendust laevafirma ülevõtmiseks ei ole antud, aga Vene võimud on öelnud, et kogu Krimmi laevatööstus vajab radikaalset uuendamist.

„Kõik ettevõtted Krimmi poolsaarel, mille tegevus on ebatõhus, mis on pankroti äärel või mille omanikud on maha jätnud, natsionaliseeritakse,“ on kommenteerinud olukorda Krimmi esindav riigiduuma saadik Sergei Tsekov.

Ühtlasi ähvardab natsionaliseerimine ettevõtteid, millel võimud väidavad oletavat võlgu Vene pankadele. Üks näide sellest on Austria taastuvenergia firma Activ Solari Krimmis asuvad päiksepaneelide jaamad.

Krimmi värskelt „valitud“ juhi Sergei Aksjonovi sõnul võlgneb Activ Solar Vene pankadele 300 miljonit dollarit. Ettevõtte on samas võla olemasolu eitanud.

Venemaa opositsiooniparte Jabloko nõuab legaliseeritud röövimise lõpetamist, omandi tagastamist ja kahjude korvamist.