Lepiku sõnul on toiduhinnatõusu põhjustanud see, et maailma Keskpangad proovis ravida majanduskriisi raha juurdetrükiga, mis omakorda on põhjustanud inflatsiooni ja see on tugevalt mõjutanud toiduainete hinda.

Selline rahatrükk reeglina toob kaasa toorainete hinnatõusu riski. Inflatsiooni põhjustatud toiduhinnatõus on tugevam just vaesemates riikides, sest seal on toidukorvi osa kogu tarbimises kõrgem ja samamoodi see lööb rohkem vaesemat osa ühiskonnast, sest neil väheneb sissetuleku ja tarbimise vahe kõige enam,“ arutles Lepik, tuues näiteks Araabia, kus on viimastel aastatel toiduainete hinnatõus olnud rekordiline.

Lepik nentis, et toiduainete hinnatõus on pärast kriisi olnud maailmas väga ulatuslik ja tingitud otseselt stiimulmeetmest, milleks on inflatsioon.

„Inflatsioon toob kaasa selle, et toiduainete hinnatõus on järgneva kolme nelja aasta jooksul vältimatu. See on midagi, mis jällegi tuleb globaalsest majanduskeskkonnast,“ ütles Lepik.

Lepiku sõnul kirjutatakse meedias täna, kui hinnatõus on tegelikult veidi pidurdunud, aeg-ajalt läbi kriitilisi noote Eesti toiduainete tootjate suhtes, et miks nad neid hindu tõstavad. Lepiku arvates on see väga väär ja karm süüdistus, sest tegelikult pole Eesti tootjatel erilist rolli hinna kujundamisel.

„Nende roll on paraku hinnatõusus väga väike, see tõus tuleb väljapoolt Eesti majandust ja sageli inimesed ei mõista seda. Arvatakse, et kui hinnad tõusevad, pead olema süüdi kas pood või tootja, kuid tegelikult on süüdi maailma Keskpangad ja inflatsioon,“ kinnitas Lepik veelkord.

Lähiaastatel on Lepiku sõnul oodata toiduhinna tõusu. „Hetkel on see risk väga-väga suur.“