“Septembris lepiti kokku, et tehing viiakse läbi kiiresti, aga Alta Capital on tehingut edasi lükanud juba kolm korda,” lausus Kruuda. “Kusagil tuleb aga ette piir. Leppisime kokku, et nemad tegelevad nüüd oma asjadega ning meie saame rääkida ka teistega. Aga kui nad (Alta Capital — toim) on kiired, siis võivad veel rongi peale jõuda.”

Alta Capitali juhi Indrek Rahumaa väitel ei jõudnud pangad paberimajandusega tähtajaks ehk mai lõpuks valmis. “Tehingu käigus tuleb refinantseerida ka ettevõtete kohustused, seepärast tuleb kõigi äriühingute bilansid läbi uurida. See võtab rohkem aega, kui varem eeldasime,” põhjendas Rahumaa.

Rahumaa ei soovinud nimetada panku, kellega tehingu osas läbirääkimisi peetakse. “Praegu arvame, et tehingu saab aasta teisel poolel lõpule viia, aga oleneb, mis toimub turgudel edasi,” lausus Rahumaa.

Küsimusele, kas kõne alla võib tulla ka vaid Kalevi või Tere ost eraldi, vastas Rahumaa jaatavalt. “Mõlema ettevõtte omandamine lisaks sünergiat. Aga kuna meil on juba nii šokolaadivabrik kui ka piimatööstus, siis on kumbki ettevõte eraldi samuti atraktiivne,” ütles ta. Alta Capitali kontrolli all on Läti Karumsi tootja Rigas Piensaimnieks ning Poola magusavabrik Mieszko.

Kalevi seisukoha järgi jääb Alta Capitali tehtud 93,6 miljoni kroonine ettemakse tehingu toimumata jäämise korral kahjuhüvitiseks, kusjuures lisaks peaks makstama veel 46,9 miljonit krooni. Indrek Rahumaa sõnul ei pea Alta Capital aga tasuma mingisugust leppetrahvi. “Meil on õigus ka ettemaks tagasi küsida, aga seni, kuni läbirääkimised kestavad, me seda teemat üles ei võta,” sõnas ta.

Kalevi õigusteeninduse juht Allan Viirma märkis, et Kalev on kahjunõude asjus valmis ka kohtu poole pöörduma.

Kalevi müügihinnaks oli kokku lepitud 667 miljonit krooni. Tere kontserni hinnast on osapooled keeldunud rääkimast, aga Eesti Päevalehte konsulteerinud asjatundja hinnangul võiks see jääda 400 miljoni krooni kanti. “Kui Tere nii odav oleks, siis ostaksin ise,” kommenteeris seda arvu Kruuda.


KOMMENTAAR

Oliver Kruuda, suuromanik:

“Ehkki ma pole seni pakkumisi isegi ära kuulanud, olen kõik kontakti võtnud oma märkmikusse kirja pannud. Täna tuli viis pakkujat juurde ja praeguse seisuga on selles märkmikus juba 16 nime.

Huvilisi on olnud nii siit kui ka kaugemalt. Aga et mõlemad ettevõtted on turuliidrid, siis ei ole just loogiline, et väiksem Eesti ettevõte suuremat pangalaenuga ostma hakkab.

Ühtegi tähtaega ma välja öelda ei taha, sest muidu tulevad mingil päeval küsimused, kuhu tehing jäi.

Suvi on tegelikult äri tegemiseks hea aeg, sest inimesi on vähem ning saab kergemini olulisimale keskenduda. Usun, et sügisel on asjad selgemad.