Alta Capital Partnersil oli vastavalt 2007. aasta septembris sõlmitud lepingule kavas osta Kalevi toiduaineteüksus ja AS Tere. Veebruaris 2008 tasus Alta Capital tehingu ostuhinnast ettemaksuna Kalevile 6 miljonit eurot ehk ligi 93,9 miljonit krooni. Süveneva ülemaailmse finants- ja majanduskriisi oludes osutus tehingute finantseerimine plaanitust aeganõudvamaks. Kuna Kalev seetõttu läbirääkimisi jätkata ei soovinud, oli Alta Capital sunnitud lepingutest 2008. aasta juunis taganema. Muuhulgas pidi Alta Capital loobuma senistest kokkulepetest oma finantseerimispartneritega, teatab Alta Capital Partners.

Sõlmitud lepingute kohaselt kandis võimaliku finantskriisi tekkimise riski Kalev. Seega andsid lepingud aluse tehingust loobumiseks ilma leppetrahvide ja kahju hüvitamise kohustuseta. Sel juhul peab Kalev tingimusteta tagastama juba saadud ettemaksu. Kalev asus siiski seisukohale, et kokkulepetest hoolimata ei pea ettevõte neile juba tehtud ettemaksu ostjale tagastama ning kandis saadud ettemaksu 2008. aasta suvel täies ulatuses kasumisse.

Stockholmi kaubanduskoja arbitraažikohtu seisukoht on ühene: Kalevil tuleb tagastada kogu ettemaks. Alta Capital tegi lepingute lõpuleviimiseks vahekohtu hinnangul kõik endast oleneva ega vastuta tehingu ärajäämise eest.

“Arbitraažikohtu otsus kinnitab, et Alta Capital käitus vastaspoole suhtes korrektselt ka siis, kui olukord finantsturgudel muutus üliraskeks. Paraku katkes Kalevi kannatus just siis, kui tehingu täitmine oli käega katsutav,” kommenteeris arbitraažikohtu otsust Alta Capitali juhivpartner Indrek Rahumaa.

„Usun, et meie raha aasta aega kasumina kajastanud Oliver Kruudal jätkub pärast otsusega tutvumist jaksu ja tahet see tagasi kanda.“

Arbitraažikohtu otsus on lõplik ja ei ole edasikaevatav.