DnB Nord Panga jaepanganduse juht Catlin Vatsel märgib, et viimase kvartali jooksul on näha trendi, kus ostjad jäävad väljavalitud korterist ilma ja on sunnitud uut otsima, kuna enne lõpliku ostuotsuse tegemist on korter juba ära müüdud. See annab tema sõnutsi tunnistust eluasemeturu mõningasest elavnemisest.


Laenutingimuste osas olulisi muudatusi toimunud ei ole. Omafinantseeringu määr on 20-30%, Kredexi lisakäendusega 10%, lisatagatise korral ka 0%. Pankade laenumarginaalid on püsinud stabiilsetena, kuid Euribori langusest tulenevalt on lõppintress soodsam. Keskmisest soodsamaid tingimusi pakutakse pankade poolt müüdavale (pankroti)varale.


Pankade esindajad rõhutavad, et finantseeritakse ennekõike korralikult läbimõeldud projekte. Näiteks maa ostmisel peab olema selge, milline elamu ehitatakse, milline on ehitusmaksumus ja kes on ehitaja. Pooleliolevate ehitiste puhul on finantseering võimalik ennekõike juhul, kui varal hüpoteegid puuduvad. Kui maja ehitus on pooleli jäänud teise panga finantseeringut kasutades, siis ainus võimalus maja nüüd lõpuni ehitada, on läbi rääkida finantseeringut pakkunud pangaga.


Eluasemelaenude turul ootavad pangad elavnemist. „Klientide aktiivusus turul ja mõõdukalt kasvav laenutaotluste arv näitab selgelt elavnemise märke ning annab alust positiivseteks ootusteks,“ märgib Nordea Panga eluasemelaenude tootejuht Kristo Kokk. Oluline tegur eluasemeturu elavnemisel on pankade poliitika olemasolevate raskustes klientide ning nende tagatistega.