Miljoni krooni eest võib saada näiteks endise kinomaja Taevaskojas. Või kolmetoalise puumaja Peipsi ääres Mustvee lähistel, 15 omaette ruutmeetrit Maardus, Muugal, kahetoalise korteri Mustamäe tornmajas või kuuetoalise ja kahekorruselise maja Järvamaal Vainjärvel.

Viimati mainitu on ka kinnisvaraportaalide sadadest miljonipakkumistest ainus, mis ergutab asja lähemalt uurima — majas on olemas kõik, mis eluks vaja, jääb vaid üks aga: vaikne looduskaunis koht ehk kuidas sealt küll tööle pääseb? Seevastu korralik kahetoaline paneelmajakorter oleks lihtne ja mõeldav lahendus. Igati parem tehing kui aasta eest pakutud pooleteisemiljonilised Lasnamäe ühetoalised.

Määrav hinnakujundaja näib üllatuslikult olevat naabrite olemasolu — mida rohkem naabreid, seda kallim kinnisvara. Seega maksab 130-ruutmeetrine maja Ninakülas kaunil Peipsi rannikul, “seal, kus maailm lõpeb”, poole vähem kui kahetoaline korter Narva-Jõesuu koledas paneelmajas. Ühes on vaikus, teises melu.

Peavarjuta Eestis ei jää, kui eluaseme eest on välja käia 290 000 kuni 960 000 krooni. Nii näiteks võib Tallinnas Lasnamäel saada 990 000 krooni eest 50-ruutmeetrise korteri, 672 000 krooni eest saab 42 ruutmeetrit Maardusse, 975 000 krooni eest 56 ruutmeetrit Sõle tänavale. Miljööväärtuslikus piirkonnas nii odavalt ei pääse: 18-ruutmeetrise Kalmaja toa eest küsitakse 485 000 krooni, Herne tänaval on ruutmeetreid 24 ja välja tuleks käia 480 000 krooni.

Enam-vähem sama summa sama suure pinna eest (üksikute eranditega) tuleb välja käia ka mujal Eestis — Võrus, Valgas, Pärnus. Nii pole abi sellestki, kui oma elu teise linna kolida. 79 ruutmeetrit ja neli tuba Valgas — 725 000 krooni; 55 ruutmeetrit ja kolm tuba Pärnus — 830 000 krooni. Õhukese kaukaga inimesi võiks meelitada Kohtla-Järve: kahetoalisi kortereid pakutakse 120 000–300 000 krooni eest.


KOMMENTAAR

Peep Sooman, Pindi Kinnisvara juhatuse liige:

“Miljoni krooni eest saab praegu kinnisvaraturul kindlasti rohkem kui aasta eest. Vahepeal tekkis kinnisvaraomanikel veidi põhjendamatu arusaam, et Eestis ei maksa ükski kinnisvaraobjekt alla miljoni krooni. Isegi paneelmajade ühetoalised korterid küündisid üle selle hinna.

Praegu on võimalik selle rahaga soetada mõistlikus korras kahetoaline korter. Kui me räägime pealinna mittemagalarajoonidest, siis sealsed kahetoalised korterid maksavad tõepoolest üle miljoni krooni.

Kui osta maja väljaspool Tallinna, mängib rolli asukoht, mitte see, kas maja on uus või vana. Kui peres on lapsed, ei saa ilma transpordi, korralike teede, kaupluse, lasteaiata. Soovitan hoida suuremate asumite lähedale, ka vara väärtus säilib seal paremini, sest infrastruktuur on juba välja ehitatud.”.